Σε ένα χρόνο από σήμερα το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι

«Τρέχει» το project των Ενεργειακών Κοινοτήτων – Λ. Δημητρογιάννης : Κάναμε τη μισή δουλειά μέσα σε τέσσερις μήνες

Ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, μίλησε στο «Δυτικά Fm 92,8», για το πως προχωρά η υλοποίηση του μεγαλύτερου συνεργατικού έργου ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους και τους ΤΟΕΒ της περιοχής.

Μιλώντας στην εκπομπή του Δημήτρη Παπαδάκη, με αφορμή την κατάθεση στο ΔΕΔΔΗΕ των αιτημάτων για την έγκριση των όρων σύνδεσης του φωτοβολταϊκού πάρκου, που πρόκειται να δημιουργηθεί στο κτήμα polder στο Μεσολόγγι, ο Λ. Δημητρογιάννης περιέγραψε τα επόμενα βήματα που απομένουν μέχρι το έργο να μπει στις ράγες της κατασκευής. Σύμφωνα με το Λ. Δημητρογιάννη το στάδιο των τεχνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών μελετών του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σύντομα, όπως ανέφερε ο ίδιος, θα δοθεί η τελική έγκριση στο φάκελο του έργου και θα απομένει το στάδιο της χρηματοδότησης και της κατασκευής του έργου.

Το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο εκτιμάται ότι θα κοστίζει περί τα 90 με 100 εκατ. ευρώ και ο Λ. Δημητρογιάννης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότησή του. «Αναζητούμε αυτή τη στιγμή το καλύτερο μεικτό χρηματοδοτικό εργαλείο, θέλουμε δηλαδή να βρούμε ένα μείγμα πόρων που να είναι ανταποδοτικό για όλους μας. Θα ήταν πολύ εύκολο ίσως να καταφύγουμε σε ένα τραπεζικό δανεισμό, αλλά θα πρέπει πρώτα από όλα να διασφαλίσουμε το όφελος των 60 συμμετεχόντων φορέων σε αυτή την ενεργειακή συμμαχία» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας.

Όπως εκτίμησε ο Λ. Δημητρογιάννης τους τελευταίους τέσσερις περίπου μήνες έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, με δεδομένες τις όποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις μπορεί να συνοδεύουν τη συνεργασία 60 περίπου φορέων του Δημοσίου, που συμμετέχουν στο project. «Σε άλλες περιπτώσεις οι αδειοδοτήσεις και όλα αυτά τα στάδια που έχουμε υλοποιήσει ήδη, μπορεί να πάρουν και ένα χρόνο, εμείς καταφέραμε σε αυτό το διάστημα των τεσσάρων περίπου μηνών να υλοποιήσουμε σχεδόν τη μισή δουλειά» σημείωσε ο Λ. Δημητρογιάννης και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ο στόχος που είχε τεθεί αρχικά από την Περιφερειακή Αρχή του Νεκτ. Φαρμάκη, δηλαδή το έργο αυτό να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, θα επιτευχθεί. Στο πλαίσιο αυτό ο Λ. Δημητρογιάννης δεν παρέλειψε να ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες (Δήμους – ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ) για τη συνδρομή και την αλληλοϋποστήριξη.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα έχει ισχύ 108 MW αναμένουν με αγωνία πρωτίστως οι ΤΟΕΒ της περιοχής, που αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα με τους παρόχους της ενέργειας λόγω των συσσωρευμένων οφειλών. «Τα προβλήματα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος των ΤΟΕΒ προϋπήρχαν για πολλά χρόνια. Η στρατηγική μας ήταν δώσουμε μια ελάφρυνση σε αυτό το κόστος και από την ενεργειακή κρίση που προέκυψε, επιβεβαιώθηκε ότι η στρατηγική αυτή ήταν σωστή» σημείωσε σχετικά ο Λ. Δημητρογιάννης.

Πρωτιά διεκδικεί η Περιφέρεια και στο Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή

Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην ευρεία αποδοχή που έτυχε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, πρόσφατα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Όπως εξήγησε και σε αυτή την περίπτωση ο στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που θα έχει εγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Θέλουμε να έχουμε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα βιώσει η Δυτική Ελλάδα, ενδεχομένως με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με άλλες περιφέρειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λ. Δημητρογιάννης. Γι΄αυτό, όπως εξήγησε, η σχετική διαβούλευση, πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο Μάιο και περί τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου θα καταθέσει η Περιφέρεια όλα τα εξειδικευμένα μέτρα και δράσεις που θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η Δυτική Ελλάδα να είναι έτοιμη με την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ να αξιοποιήσει τους αυξημένους πόρους, που αυτό διαθέτει για το περιβάλλον και τις δράσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Όπως ανέφερε ο Λ. Δημητρογιάννης υπολογίζεται ότι ανάγκες σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας την επόμενη οκταετία ανέρχονται σε περίπου 190 εκατ. ευρώ. Οι καινοτομίες του σχεδίου, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, είναι ότι πλέον κάθε έργο ή δράση θα έχει περιβαλλοντική διάσταση, δηλαδή θα μετρούνται οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον, καθιερώνεται ακόμη ένα δίκτυο παρακολούθησης κλιματικών δεικτών και μεταβολών, ενώ τέλος συστήνεται μια επιτροπή αντιμετώπισης των φαινομένων της κλιματικών αλλαγής.