Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη την Αιτωλοακαρνανία

Εντάχθηκε το υπόλοιπο του Αγρινίου και το σύνολο των Δήμων Ξηρομέρου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας

Τo πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. ευρώ.

Ξεκινά ο τρίτος κύκλος -από τους συνολικά τέσσερις- του εμβληματικού Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ξεκινά η διαδικασία για την κατάρτιση και έγκριση εκπόνησης 76 μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και 3 μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ). Από τις 76 μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, την Αιτωλοακαρνανία αφορούν πέντε μελέτες για ισάριθμους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για :
• ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (ΔΕ ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ, ΣΤΡΑΤΟΥ)
• ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ (ΔΕ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ)
• ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (ΔΕ ΑΣΤΑΚΟΥ, ΑΛΥΖΙΑΣ, ΦΥΤΕΙΩΝ)
• ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΔΕ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, ΟΙΝΙΑΔΩΝ)
• ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ (ΔΕ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ, ΠΥΛΛΗΝΗΣ, ΠΛΑΤΑΝΟΥ, ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΧΑΛΚΕΙΑΣ, ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ)

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι για τους Δήμους Ξηρομέρου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, η ένταξη αφορά το σύνολο των Δήμων. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2021, στο β’ κύκλο του προγράμματος είχε ενταχθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας (και τις τρεις Δημοτικές του Ενότητες), καθώς και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου (που αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Παραβόλας, Μακρυνείας, Αρακύνθου, Θεστιέων, Αγρινίου και Αγγελοκάστρου). Τούτου δοθέντος αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλέον στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί το σύνολο του Δήμου Αγρινίου.

Ο Δήμος Αγρινίου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από το 2020 είχε θέσει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα τις Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου και Αγγελοκάστρου, αφ’ ενός μεν για να αντιμετωπιστούν δυστοκίες του υφιστάμενου πολεοδομικού σχεδίου της πόλης του Αγρινίου, αφ’ ετέρου προκειμένου να επιλυθούν χωροταξικά ζητήματα σε σχέση με την στόχευση για δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή του Αγγελοκάστρου.

Σκοπός του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας-όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος- με ασφάλεια δικαίου, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον καθώς και τη βιοποικιλότητα.

Θεσπίζονται χρήσεις γης και όροι δόμησης

Με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Το Πρόγραμμα εκπόνησης μελετών ΤΠΣ καταρτίζονται με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους στο ΥΠΕΝ -κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει απευθύνει το Υπουργείο – καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής που έχει συσταθεί. Αντίστοιχα, το Πρόγραμμα εκπόνησης μελετών ΕΠΣ προτείνονται από τις Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του ΥΠΕΝ με γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων καθώς και τη ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων και ιδίως: την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων, την προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, τα προγράμματα αστικής ανάπλασης ή περιβαλλοντικής προστασίας, την αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές και τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.