Καπναποθήκες Ηλιού : Άλλη προοπτική με «πάρκο τσέπης» και νηπιαγωγείο

Προσεχώς η κατεδάφιση μετά την άδεια του ΥΠΠΟ
Το ιδιοκτησιακό του οικοπέδου και οι προοπτικές του

Όσο έστεκαν έστω και μισογκρεμισμένες οι Καπναποθήκες Ηλιού το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ήταν πρόβλημα… Εξάλλου το γεγονός ότι ποτέ αυτό δεν λύθηκε ή δεν θέλησαν κάποιοι να το λύσουν όσο το κτίριο βρίσκονταν σε κατάσταση που μπορούσε να αξιοποιηθεί, ήταν και η αιτία που φτάσαμε σήμερα να χαιρόμαστε για την κατεδάφιση του μισογκρεμισμένου και επικίνδυου κτιρίου.

Ως γνωστόν πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού δέχθηκε την αίτηση θεραπείας του Δήμου Αγρινίου και ενέκρινε την κατεδάφιση των ήδη μισογκρεμισμένων Καπναποθηκών Ηλιού, αφού αυτές εδώ και χρόνια έχουν καταστεί επικίνδυνες.

Όταν η κατεδάφιση πραγματοποιηθεί, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου πια, θα έχει λυθεί και το οικόπεδο θα είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αγρινίου ή θα παραμένει προβληματικό; Αυτό το εύλογο ερώτημα έθεσε ο Λ. Τηλιγάδας επικεφαλής του Ανυπότακτου Αγρινίου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρόθεση του Δήμου Αγρινίου είναι το οικόπεδο των Καπναποθηκών Ηλιού να χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου με μελλοντική τροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης, για την οποία εξάλλου δεν τίθεται ζήτημα ιδιοκτησίας. Τα λεγόμενα πάρκα τσέπης θα είναι μια από τις πρώτες προοπτικές που θα έπρεπε να δει κανείς για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Αγρινίου. Βέβαια με δεδομένη την έλλειψη οικοπέδων για σχολική στέγη στο κέντρο της πόλης και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα νηπιαγωγεία και αυτή η προοπτικής αξίζει να εξεταστεί…

Ως προς την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 20/10 συζητείται στο Διοικητικό Εφετείο προσφυγή της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ζητείται απόφαση – διαπίστωση πως δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθεί ο σκοπός του κληροδοτήματος Ηλιού. Εκεί ο δήμος Αγρινίου, αφού είναι προφανές ότι ο σκοπός του κληροδοτήματος δεν μπορεί να εκπληρωθεί, θα ζητήσει τη διαχείριση του ακινήτου.

Η κατεδάφιση του κτιρίου θα γίνει το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Δήμος Αγρινίου όπως επιτάσσει και η απόφαση για την κατεδάφιση του κτιρίου έχει κάνει τη σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η απόφαση του ΥΠΠΟ ζητά να φυλαχθεί το υγειές υλικό και τα δομικά στοιχεία που παρουσιάζουν μορφολογικό, τεχνολογικό ή άλλο ενδιαφέρον, για αναφορά και επανάχρησή τους σε μελλοντική αποκατάσταση, και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Ο Δήμος Αγρινίου έχει βρει το χώρο, προκειμένου να φυλαχθούν τα υλικά κατεδάφισης και να μην παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο, που συνέβη το 2013 με τις πέτρες του Πάρκου, όταν ανακαλύφθηκαν σε ιδιωτική περιουσία, σύμφωνα με τις καταγγελίες της εποχής.