ΧΥΤΑ Στράτου : Με «έκτακτο» διαγωνισμό η λειτουργία του λόγω της καθυστέρησης της ΜΕΑ

Η παράπλευρη συνέπεια της καθυστέρησης στο διαγωνισμό για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Με τις διατάξεις των εκτάκτων συνθηκών ο Δήμος Αγρινίου θα συνεχίσει να λειτουργεί το ΧΥΤΑ Στράτου, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στο διαγωνισμό για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ προσέφυγε στις διατάξεις του άρθρου 32 παρ.2γ του Ν.4412/2016, διατάξεις που προβλέπονται ακόμη και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και προβλέπουν συμπτυγμένους χρόνους στο διαγωνισμό, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Στράτου για την επόμενη διετία.
Αυτή ουσιαστικά είναι μια παράπλευρη συνέπεια της καθυστέρησης του διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ο οποίος δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2021 και μέχρι σήμερα λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών και ενστάσεων των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Επειδή αυτή η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Δήμου Αγρινίου, υπάρχει η δυνατότητα η υφιστάμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Στράτου, να συνεχιστεί μέσω της έκτακτης διαδικασίας αναθέσεων, που προβλέπονται στο νόμο για τέτοιες περιπτώσεις.

Ο χρόνος περνάει και η διάρκεια ζωής μειώνεται

Το σημαντικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η καθυστέρηση στο διαγωνισμό της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι ότι όταν αυτός προκηρύχθηκε η διάρκεια ζωής της πρώτης φάσης του ΧΥΤΑ ήταν περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ σήμερα έχει συρρικνωθεί στο ένα έτος. Η εκδίκαση των προσφυγών και η έκδοση τελεσίδικης απόφασης για το έργο κατασκευής της ΜΕΑ αναμένεται να διαρκέσει για μερικούς μήνες ακόμη, καθυστερώντας περαιτέρω την υπογραφή σύμβασης για το έργο και την κατασκευή του που προβλέπεται να απαιτήσει περίπου 19 μήνες. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι η εναπομείνασα διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ είναι σαφώς μικρότερη του διαστήματος μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ….

Αναφορικά με την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, προϋπολογισμού 51,2 εκατ. ευρώ (μαζί με τη δεκαετή λειτουργία της) που πρόκειται να κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Στράτου, (θα εξυπηρετήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων για τους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου και πιθανόν Ακτίου – Βόνιτσας), ο διαγωνισμός όπως ανέδειξε πρόσφατα το ΑγρίνιοCulture.gr έχει «κολλήσει» στο πρώτο του στάδιο (πριν καν δηλαδή το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών) λόγω των ενστάσεων και προσφυγών των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Ήδη μετράμε 16 μήνες μετά την κατάθεση των προσφορών και στην παρούσα φάση ο Δήμος Αγρινίου περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, που όμως και αυτό δίνει αντίστοιχα δικαιώματα στους συμμετέχοντες για ενστάσεις και προσφυγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες τoυ ΑγρίνιοCulture.gr η Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου, αρχικά στο στάδιο της εξέτασης των δικαιολογητικών των τεσσάρων συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, απέρριψε τους δύο από αυτούς, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι προδικαστικές προσφυγές. Από την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών προέκυψε ότι στο διαγωνισμό θα έπρεπε να συνεχίσουν η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και η «Ηλέκτωρ» (η οποία από την Επιτροπή Διαγωνισμού αρχικά είχε αποκλειστεί). Η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» που αρχικά είχε προκριθεί από την Επιτροπή Διαγωνισμού μαζί με την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΑΕΠΠ και έτσι όπως έγινε και στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών, ενώπιον του ΣτΕ όλοι στράφηκαν εναντίον όλων. Έτσι ο Δήμος Αγρινίου περιμένει τώρα την απόφαση του ΣτΕ για να προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και να αναδείξει τον ανάδοχο του έργου. Όμως και αυτό το στάδιο προβλέπει τη δυνατότητα προσφυγών και ενστάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η διαδικασία να καθυστερήσει εκ νέου ανάλογο χρονικό διάστημα.