Κτήματα Αγγελοκάστρου : Άτακτη οπισθοχώρηση της Δημοτικής Αρχής

Παρά το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου η Δημοτική Αρχή δια του Δημάρχου Γ. Παπαναστασίου και δια του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Β. Φωτάκη υπερασπίστηκε σθεναρά τους όρους της δημοπρασίας για την εκμίσθωση 500 στρεμμάτων στο Αγγελόκαστρο, χθες αιφνιδιαστικά η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και ανακάλεσε τις αποφάσεις της για τους όρους της δημοπρασίας.

Η δημοπρασία είχε προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου και πλέον δεν είναι ξεκάθαρο, αν η δημοπρασία θα μετατεθεί ή αν στο μεσοδιάστημα η Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να καθορίσει νέους όρους.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια άτακτη οπισθοχώρηση της Δημοτικής Αρχής, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που η υπόθεση των κτημάτων του Αγγελοκάστρου έφερε στο προσκήνιο τις αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις εντονότατες διαφωνίες που καταγράφονται στο εσωτερικό της Δημοτικής Αρχής, με το πρωτοφανές επεισόδιο ανάμεσα στο Γ. Φαρμάκη και το Β. Φωτάκη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όροι για τη δημοπρασία των κτημάτων έχουν ήδη αλλάξει μια φορά και πλέον πρόκειται να αλλάξουν και δεύτερη φορά. Τον περασμένο Οκτώβριο η Οικονομική Επιτροπή είχε αποφασίσει και τα 500 στρ. του Αγγελοκάστρου να εκμισθωθούν για 10 χρόνια με τρεις πενταετής παρατάσεις. Προ ημερών όμως η απόφαση αυτή ανακλήθηκε και αποφασίστηκε η εκμίσθωση για 10+10 χρόνια για τα 200 στρεμ. στη θέση «Ραγκαβάς» και τα 4+4 για τα 300 στρεμ. στη θέση «Αξέρα». Μετά τη χθεσινή απόφαση θα πρέπει να περιμένουμε η Οικονομική Επιτροπή για τρίτη φόρα να καθορίσει τους όρους της δημοπρασίας. Το παράδοξο δε είναι ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν τηρήθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2022, να δημοπρατηθούν δηλαδή τα κτήματα με τους όρους που ζητά η Κοινότητα Αγγελοκάστρου.

Οι διαδοχικές αποφάσεις, που στη συνέχεια ανακαλούνται μαρτυρούν, πέραν πάσης αμφιβολίας, την αποτυχία της Δημοτικής Αρχής να «ισορροπήσει» ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Εξάλλου ο ίδιος ο Γ. Παπαναστασίου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε καταρρακωμένος από την υπόθεση αυτή και επιπλέον κατήγγειλε προσπάθεια εκβιασμού της δημοτικής αρχής. Μάλιστα σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε ότι καθυβρίζονται από κάποιους τα στελέχη της δημοτικής αρχής για την υπόθεση αυτή.

Το ερώτημα που προκύπτει μοιραία είναι τι μήνυμα περνά η Δημοτική Αρχή, όταν αλλάζει δύο φορές της αποφάσεις της, καταγγέλλοντας στο μεταξύ απόπειρα εκβιασμού; Το «δεν εκβιαζόμαστε» με τις συνεχείς αλλαγές στους όρους της δημοπρασίας εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον δεν ταιριάζουν.