«Χοντρό παιχνίδι» συμφερόντων με τα κτήματα του Αγγελοκάστρου

Η εκμίσθωση 500 περίπου στρεμμάτων δημοτικής αγροτικής γης στο Αγγελόκαστρο και στο παρελθόν έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αυτή τη φορά όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου τα πράγματα «ξέφυγαν» μετά τις αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την υπόθεση αυτή υπήρξε οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Γιάννη Φαρμάκη και αντιδήμαρχο Οικονομικών Βασίλη Φωτάκη, η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγη ώρα προκειμένου να ημερήσουν τα πνεύματα, ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος δήλωσε καταρρακωμένος και κατήγγειλε προσπάθεια εκβιασμού της Δημοτικής Αρχής.

Αλλά ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, άλλα η Οικονομική Επιτροπή

Πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου καθόρισε τους όρους δημοπρασίας των δημοτικών εκτάσεων, μόνο που αυτή τη φορά οι όροι ήταν διαφορετικοί από τις προηγούμενες δημοπρασίες. Αυτό όμως που προκάλεσε και τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν το γεγονός ότι ενώ το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου το Μάρτιο του 2022 είχε πάρει απόφαση για την εκμίσθωση με τους όρους που έθεσε η Κοινότητα Αγγελοκάστρου με σχετικές της αποφάσεις, οι όροι που αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή ήταν διαφορετικοί. Το παράδοξο εδώ είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, φέρονται άλλα να ψήφισαν αρχικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα στην Οικονομική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η Κοινότητα ζητά η μίσθωση των κτημάτων να γίνεται για τέσσερα χρόνια και με τον όρο κάθε οικογένεια θα μπορεί να «χτυπά» ένα επιμέρους αγροτεμάχιο. Στην τοπική κοινωνία του Αγγελοκάστρου υπάρχει και εδώ και πάρα πολλά χρόνια η φημολογία ότι τα κτήματα αυτά καταλήγουν όχι σε ακτήμονες ή μικροκαλλιεργητές της περιοχής, αλλά σε γαιοκτήμονες του Αγγελοκάστρου, είτε σε μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, με πολιτικές διασυνδέσεις λόγω της συνδικαλιστικής ή συνεταιριστικής τους δράσης. Η φημολογία αυτή συμπληρώνεται από την υπόνοια ότι κατά καιρούς στη δημοπρασία των κτημάτων συμμετέχουν και αχυράνθρωποι επιχειρηματικών συμφερόντων. Η Οικονομική Επιτροπή όμως αποφάσισε η μίσθωση 200 στρεμμάτων στη θέση «Ραγκαβάς» να γίνει για 10 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10 χρόνια. Στην έτερη περίπτωση 300 περίπου στρεμμάτων στη θέση «Αξέρα» αποφασίστηκε η εκμίσθωση να γίνει για τέσσερα συν τέσσερα χρόνια παράταση.

Οι παρόντες στη συνεδρίαση κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγγελοκάστρου ζητούσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει από άποψη νομική, καθώς το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα για τους όρους μιας δημοπρασίας, αλλά η Οικονομική Επιτροπή. Το ερώτημα που τέθηκε μετ’ επιτάσεως τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, όσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο και από το Γ. Φαρμάκη που αντέδρασε έντονα, ήταν γιατί η Οικονομική Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την κατευθυντήρια γραμμή οι όροι της δημοπρασίας να λάβουν υπόψη την πρόταση – εισήγηση της Κοινότητας Αγγελοκάστρου. Αργότερα στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι για τη δημοπρασία δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας, αλλά ζητείται η γνώμη της ωστόσο. Κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούσαν σε άλλο σημείο της συνεδρίασης έκαναν λόγο για προεκλογικές υποσχέσεις πως θα άλλαζαν οι όροι της δημοπρασίας. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σαφής και εγκρίνει μίσθωση με τους όρους που θέτει η Κοινότητα. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι κατά το παρελθόν από την περιοχή ζητούνταν να υπάρχει όρος στη δημοπρασία, ώστε τα κτήματα να τα διεκδικούν μόνο κάτοικοι του Αγγελοκάστρου, κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί γίνει. Αυτό αποδείχτηκε και νομικά καθώς κατά το παρελθόν σχετική προσφυγή απορρίφθηκε και έτσι τα κτήματα διατίθεται σε δημότες του Δήμου Αγρινίου.

Το αναπάντητο ερώτημα όμως πέρα από το εάν η Οικονομική Επιτροπή ορθά ή λανθασμένα δεν ακολούθησε την οδηγία του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι το τι είναι αυτό που επέβαλλε αυτή τη φορά η εκμίσθωση να γίνει για 10+10 χρόνια, ενώ στο παρελθόν γίνονταν για τέσσερα χρόνια, που είναι ο μίνιμουμ χρόνος που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας για την αγρομίσθωση.

Η αντιπαράθεση Φαρμάκη – Φωτάκη

Ο μόνος που δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται από την αντίδραση του Γιάννη Φάρμακη και την ένταση με την οποία μίλησε σε βάρος το Βασίλη Φωτάκη ήταν ο Δήμαρχος, που παρακολουθούσε ανέκφραστος. Η παρέμβαση του πρώτου σε σταυρούς δημοτικού συμβούλου της παράταξης Παπαναστασίου προκάλεσε εντύπωση σε όλους, χαρακτηρίζοντας αυταρχικό τον τρόπο, με τον οποίο ελήφθη η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Βασίλης Φωτάκης.

Η απάντηση του Β. Φωτάκη ήταν πως «όποιος φωνάζει παραπάνω ή χτυπά το χέρι στο τραπέζι δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο». Ενώ στάθηκε στο τυπικό κομμάτι της υπόθεσης λέγοντας ότι από τη στιγμή που έχει δημοσιευτεί η διακήρυξη και η δημοπρασία πρόκειται να γίνει την 1η Μαρτίου, λέγοντας ότι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της διακήρυξης της Οικονομικής Επιτροπής, μπορεί να δώσει έρεισμα για προσφυγή. Αναφερόμενος όμως στην προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την «οδηγία» η δημοπρασία να γίνει με τους όρους του πρότεινε η Κοινότητα είπε -προκαλώντας εντύπωση με αυτό- ότι «δεν είναι πανάκεια το δημοτικό συμβούλιο».

Άξιο αναφοράς είναι ότι το περασμένο Οκτώβριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου είχε αποφασίσει και τα 500 στρ. του Αγγελοκάστρου να εκμισθωθούν για 10 χρόνια με τρεις πενταετής παρατάσεις. Ωστόσο στην πορεία αυτή η απόφαση ανακλήθηκε και έτσι πήγαμε στα 10+10 για τα 200 στρεμ. στη θέση «Ραγκαβάς» και τα 4+4 για τα 300 στρεμ. στη θέση «Αξέρα».

Το Επιχειρηματικό Πάρκο ως δικαιολογία;

Η δεκαετής εκμίσθωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί με τις προσπάθειες για το Επιχειρηματικό Πάρκο στην περιοχή. «Εκεί που θα υπάρξουν οι ανταλλαγές έπρεπε να έχουμε μεγάλο βαθμό ανταποδοτικότητας, όσον αφορά τη συμβασιοποίηση του τεμαχίου που θα ανταλλάσσαμε» είπε ο Β. Φωτάκης. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο Δήμαρχος Αγρινίου, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις του Δήμου Αγρινίου με την ΕΤΑΔ στην οποία ανήκει το δημόσιο ακίνητο έκτασης 240 στρεμμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί το Επιχειρηματικό Πάρκο.
Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι γιατί ο Δήμος Αγρινίου, αφού η ΕΤΑΔ θέτει υπερβολικούς ή και ληστρικούς όρους για την παραχώρηση αυτού του ακινήτου, δεν αξιοποιεί τη δική του έκταση πχ στη θέση «Αξέρα» που είναι στρέμματα…

Καταρρακωμένος δήλωσε ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος πάντως κατηγόρησε κάποιους για σόου στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανέφερε ότι καθυβρίζονται στελέχη της δημοτικής αρχή για την υπόθεση αυτή. Μάλιστα μίλησε για επιχείρηση εκβιασμού σε βάρος της δημοτικής αρχής. «Δεν με άγχωσε και με καταρράκωσε τίποτε άλλο όλα αυτά τα χρόνια, όσο αυτή η υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του είπε ότι «δεν μπορεί να συρόμαστε από προσωπικές βεντέτες και έχθρες ή προσωπικές συμπάθειες και φιλίες».

Θολό σημείο

Αυτό που μένει αναπάντητο ακόμη κι αν δεχθεί κανείς τη δικαιολογία της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι το γιατί η εκμίσθωση να δίνει δεκαετή παράταση και γιατί σε αντίθεση με το παρελθόν επιτρέπονται αυτή τη φορά δενδρώδεις καλλιέργειες. Πολλοί πάντως στο Αγγελόκαστρο στοιχηματίζουν πως στα κτήματα θα μπουν ακτινίδια, αλλά δεν είναι σε θέση να στοιχηματίσουν αν θα συγκομιστούν πριν ή αφού αποκτήσουν τα απαραίτητα σάκχαρα.

Η συνέχεια φαίνεται ότι θα δοθεί στα αρμόδια όργανα ή και στα δικαστήρια, καθώς κάποιοι ενδιαφερόμενοι φέρονται να είναι έτοιμη να προσβάλουν την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή ακόμη και να προχωρήσουν σε μηνύσεις.