Στη βουλή η ρύθμιση για τις Γεωπονικές : Διατηρείται η ομηρία, λέει η ακαδημαϊκή κοινότητα

Η ρύθμιση για επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων εντάχθηκε στο… νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, κατατέθηκε η ρύθμιση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Γεωπονικών Σχολών.

Ένα θέμα του προηγούμενο διάστημα προκάλεσε κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Μεσολόγγι, καθώς το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτών τμημάτων (πρώην ΤΕΙ), που τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του που δεν είχαν ρυθμιστεί με το νόμο Γαβρόγλου.

Στην ουσία πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο, αφού σε αυτό μεταξύ άλλων εντάσσονται ρυθμίσεις πολλών Υπουργείων για διάφορα θέματα από την προώθηση επενδύσεων και την προστασία του καταναλωτή μέχρι τη ασφάλεια των συγκοινωνιών και τις σχολές οδηγών…. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ξεκίνησε χθες στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη ψήφισή του στην Ολομέλεια.

Ωστόσο η ρύθμιση αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Για παράδειγμα οι καθηγητές της Γεωπονικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι πως η ρύθμιση αυτή «αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε».

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου «είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων».

Αναλυτικά η ρύθμιση όπως αναφέρεται στο άρθρο 126 του νομοσχεδίου :
Άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου – Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ.344/2000
1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000 (Α΄ 297), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114), περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,
γγ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,
δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,
εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)».