Χειροκρότημα σε Διαμαντόπουλο για τη «στυγνή Μήδεια» με αφορμή το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου

Το λαϊκό αίσθημα της αδικίας που επικρατεί στο Μεσολόγγι με το νέο δικαστικό χάρτη επέλεξε να εκφράσει ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο Κήπο των Ηρώων λίγο πριν την αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.

Αντέδρασε δυναμικά ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νέου δικαστικού χάρτη τη Μεγάλη Τετάρτη στη Βουλή, που υποβαθμίζει το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου σε παράλληλη έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου της Αιτωλοακαρνανίας που θα έχει έδρα το Αγρίνιο.

“Οι σύγχρονες κυβερνήσεις τιμούν… την επέτειο της Εξόδου με την ίδια αναγλησία” είπε χαρακτηριστικά παραλληλίζοντας τις εκκλήσεις των Ελεύθερων Πολιορκημένων για βοήθεια στην τότε κυβέρνηση. «Τέτοιες μέρες το 2013 κατέστρεψαν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ιεράς Πόλεως. Εφέτος με προκλητική ασέβεια και ασύστολη αναίδεια επιχειρούν να υφαρπάξουν το ιστορικό μας Πρωτοδικείο. Πρόκειται για μια ακόμη κατάπτυστη πολιτική πράξη, διότι εκτός από ανιστόρητη και άδικη εισάγει και αποκρουστική εξαίρεση με την οποία η Ιερά Πόλη καθίσταται η μοναδική Πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας στη χώρα, που δεν διατηρεί κεντρικό Πρωτοδικείο», πρόσθεσε ο Σπύρος Διαμαντόπουλος. Με έμφαση μάλιστα ανέφερε ακόμη ότι «η Ελληνική Πολιτεία ενεργεί ως η πλέον στυγνή Μήδεια, απέναντι στο πιο άξιο τέκνο της, συρρικνώνοντας και προσβάλλοντας βάναυσα τους δημότες της Ιερής Πόλης».

Και κάλεσε «εδώ και τώρα από αυτό το Ιερό σημείο όλους αυτούς που σκοπεύουν να προσυπογράψουν αυτό το ανοσιούργημα, έστω την ύστατη στιγμή να μην συνθηκολογήσουν και να παραμείνουν ανυπότακτοι απέναντι στις δουλοπρεπείς ασκήσεις εσωκομματικής πειθαρχίας, αναλογιζόμενοι τα λόγια του ποιητή: «Όσοι τὸ χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αἰσθάνονται, ζυγὸν δουλείας ἂς ἔχωσι• θέλει ἀρετὴν καὶ τόλμην ἡ ἐλευθερία».

Οι παραπάνω αναφορές του Δημάρχου Μεσολογγίου, αξίζει να σημειωθεί ότι καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος, που βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Κήπο των Ηρώων.

Βεβαίως οι κυβερνητικοί βουλευτές της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία δεν ήταν παρόντες για να ακούσουν την παραίνεση του Σπ. Διαμαντόπουλου σχετικά με την εσωκομματική πειθαρχία. Πάντως σε κάποιες, ελάχιστες, περιπτώσεις κυβερνητικοί βουλευτές έχουν καταψηφίσει κυβερνητικά νομοσχέδια, όπως πρόσφατα αυτό του γάμου των ομοφύλων, πότε όμως ρυθμίσεις που αφορούν τοπικά θέματα.

Όπως και να ‘χει ο νέος δικαστικός χάρτης έχει ήδη υπερψηφιστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται φυσικά να ψηφιστεί και από την Ολομέλεια, ενώ η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή φάνηκε αμετακίνητη σχετικά με τη ρύθμιση που αφορά τα δικαστήρια της Αιτωλοακαρνανίας.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι οι φορείς του Μεσολογγίου έχουν δεχθεί μεγάλη κριτική για το γεγονός ότι χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον επιχειρήματα ιστορικότητας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων είναι η πρώτη ίσως φορά που ένας δήμαρχος Μεσολογγίου αξιοποιεί την ευκαιρία της ομιλίας στις Γιορτές Εξόδου για να θέσει τόσο ξεκάθαρα την τοπική δυσαρέσκεια σε κυβερνητικές επιλογές που αφορούν την πόλη.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr