Οι 500.000 νέοι ψηφοφόροι και η αχαρτογράφητη ψήφος τους

Με αχαρτογράφητο τοπίο φαίνεται πως μοιάζει η ψήφος των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 17 έως 20 χρονών. Και είναι πολλοί, αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι, αγγίζουν το μισό εκατομμύριο, για την ακρίβεια 438.595, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Τα κόμματα προβληματίζονται πώς να τους προσεγγίσουν καλύτερα και πιο αποδοτικά, πώς να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, τη στιγμή που πολλά κομματικά επιτελεία είδαν προσφάτως πολλούς από αυτούς τους νέους στις πλατείες να εκφράζουν την οργή τους για την τραγωδία των Τεμπών. Είδαν, επίσης, εκείνες τις ημέρες και άκουσαν αρκετούς νέους να κάνουν λόγο για δυσπιστία προς τα μεγάλα κόμματα, πρόσεξαν την αποφασιστικότητά τους να ψηφίσουν και όχι να απέχουν από τις εκλογές, άκουσαν τις δηλώσεις τους ότι στις εκλογές της δεύτερης κάλπης θα πάνε και σε αυτές να ψηφίσουν.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο Τικ ΤοΚ, το ΚΚΕ, δηλαδή όχι το κόμμα επισήμως αλλά φίλοι του ΚΚΕ εμφάνισαν ένα χαριτωμένο σποτάκι με πιγκουΐνους που οργανώνονται σε ένα παγόβουνο για να αντιμετωπίσουν μια φάλαινα Όρκα και με σύνθημα «μόνον ο λαός σώζει τον λαό». Μια κυρία εμφάνισε πασχαλινές λαμπάδες με τον… Κουτσούμπα και με μερικές ατάκες που έχει πει όπως «Πού τα βρήκατε αυτά τα φιντάνια;» ή «Παπαπαπαρατσένκο» συνθήματα χωρίς να εμφανίζεται το σφυροδρέπανο, με τον Περισσό να δηλώνει (επισήμως άγνοια). Το ΠαΣοΚ ετοιμάζεται και αυτό με σποτάκι για τους νέους (άλλωστε το ΠαΣοΚ ήταν το πρώτο κόμμα που στις εκλογές χρησιμοποίησε αφίσες και σποτάκια με πρωτοποριακά για την Ελλάδα συνθήματά, όπως «Λαός ΠαΣοΚ στην εξουσία», «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «Περήφανα γηρατειά» και πολλά άλλα.

Για τα κομματικά επιτελεία η προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων παραμένει το μεγάλο στοίχημα. Να σκεφτείτε ότι 121.097 ψηφοφόροι είναι ακόμα μαθητές σχολείου. Στην Β Λυκείου είναι 112.097 και στην Γ Λυκείου άλλοι 109.719 μαθητές οι οποίοι στις 21 Μαΐου θα βρεθούν ενώπιον της κάλπης και η ψήφος τους εξακολουθεί να είναι αδιευκρίνιστη με την έννοια ότι τα κόμματα προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι θα ψηφίσουν.

πηγή : tovima.gr