Δεν υπάρχουν επόμενες εκλογές. Υπάρχουν (μόνο) επόμενες γενιές…

Του Μάνου Οικονομίδη

Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους διαχειριστές της εξουσίας και τους γητευτές της. Ανάμεσα σε εκείνους που αυτοεγκλωβίζονται σε ρόλο… περαστικού από ένα αξίωμα, και σε εκείνους που πολλαπλασιάζουν την προστιθέμενη αξία του ρόλου τους, χάρη στα ταυτοτικά πλεονεκτήματά τους. Στην προσωπική υπεραξία που φιλοτέχνησαν με διαδρομές θυσίας και συνεπούς χειραγώγησης των ατελειών τους.

Για την ηγεσία στην πολιτική, για εκείνους που επιφορτίζονται σε κάθε συγκυρία με την πολιτική διεύθυνση της κοινωνίας που τους εμπιστεύτηκε, η διαχωριστική γραμμή που συνομιλεί με την Ιστορία, αφορά το κατά πόσο σκέπτονται τις επόμενες εκλογές ή τις επόμενες γενιές. Αν τους απασχολεί (υπερβολικά) η επανεκλογή τους, ή η συνειδησιακή υποχρέωση να αφήσουν ένα αποτύπωμα ανεξίτηλό για το μέλλον. Για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Η ίδια η έννοια της προόδου, στον αυτόφωτο πυρήνα της, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για… αυταπάτες, πλάνες και παρεξηγήσεις. Δεν υπάρχουν επόμενες εκλογές. Υπάρχουν πάντα και μόνο οι επόμενες γενιές. Οι αγέννητες γενιές που θα κληθούν να πάρουν τη σκυτάλη, και θα χρειαστεί να βρουν αφετηρίες τις οποίες θα τους έχουν κληρονομήσει οι γενιές που προηγούνται. Οι δικές μας γενιές, στην προκειμένη περίπτωση.

Στη χώρα μας, το έθνος που η Ιστορία, μάλλον με γενναιόδωρη μεγαλοψυχία, αντικρίζει ακόμη με την ταυτοτική σκιά του μαιευτηρίου της Δημοκρατίας, το πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να αντισταθεί στη γοητεία της ψηφοθηρίας. Και για χάρη των επόμενων εκλογών, θυσιάζει τις επόμενες γενιές.

Η διαχείριση της αποκρουστικής ανορθογραφίας Κασιδιάρη, διαμορφώνει συνθήκες αυτό-αναίρεσης της Δημοκρατίας. Φυσικά η Δημοκρατία θα αντέξει. Θα… μας αντέξει. Θα αντέξει και πάλι τις δικές μας ατελείς διαδρομές. Η Ιστορία ωστόσο δεν θα είναι αυθόρμητα μεγαλόψυχη.

Όσο για τις επόμενες γενιές, η κρίση τους θα είναι αμείλικτη. Όπως και η αποστροφή τους για τη σημερινή εκδοχή του πολιτικού συστήματος του έθνους που εμπνεύστηκε τη Δημοκρατία.

πηγή: ysterografa.gr Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2023