Ο καθένας στη ΝΔ έχει τα… δικά του αποτελέσματα για τις μυστικές δημοσκοπήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις για τις προτιμήσεις στους υποψηφίους μονοπωλούν τη συζήτηση στα γαλάζια “πηγαδάκια”

Μια νέα κυλιόμενη δημοσκόπηση διεξάγεται από χθες στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό φυσικά δεν είναι είδηση, όταν διανύουμε μόλις την πρώτη εβδομάδα της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται όμως για μια ακόμη δημοσκόπηση, που επιχειρεί να μπει βαθιά στα… “εσώψυχα” των ψηφοφόρων ρωτώντας τους και για το σταυρό της προτίμησής τους.

Και το προηγούμενο διάστημα, πριν δηλαδή την περίοδο του Πάσχα, είχαν γίνει τέτοιες μυστικές δημοσκοπήσεις, πυροδοτώντας μια τεράστια συζήτηση μεταξύ των φίλων και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί, λόγω της απλής αναλογικής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η ΝΔ θεωρείται πιο πιθανό να μην καταφέρει να εκλέξει ξανά τρεις έδρες στην Αιτωλοακαρνανία. Στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται σε ορισμένους από τους υποψηφίους βουλευτές, προφανώς για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, διαδίδουν τα αποτελέσματα ή μάλλον τα κατά τους ίδιους αποτελέσματα αυτών των μυστικών δημοσκοπήσεων, ανατροφοδοτώντας αυτή τη συζήτηση που σχεδόν μονοπωλεί τα γαλάζια “πηγαδάκια”.

Από τα “σενάρια” επί “σεναρίων”, οι φήμες δηλαδή, που έχουν ακουστεί στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης δύο είναι τα κυριότερα. Το πρώτο λέει ότι σε σχέση με την σειρά εκλογής στις εκλογές του 2019, οι μυστικές δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να υπάρχει αλλαγή στις θέσεις 1 και 2, αλλά στην επόμενη δυάδα με το Θ. Παπαθανάση (πρώτο επιλαχόντα του 2019) να ξεπερνά τον Σπ. Λιβανό! Το δεύτερο “σενάριο” έχει περισσότερες ανακατατάξεις εκτός από τη θέση 1. Και σε αυτό το σενάριο φέρεται να είναι τρίτος ο Θ. Παπαθανάσης, αλλά δεύτερος ο Σπ. Λιβανός και τέταρτος ο Μ. Σαλμάς!

Σε όλα τα κόμματα οι… εσωτερικές συζητήσεις λίγο – πολύ διακατέχονται από την παραπολιτική. Στη ΝΔ ίσως αυτό ισχύει λίγο παραπάνω. Πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει μεγάλο άγχος για την έδρα που θα χαθεί, λόγω της απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο πως είναι δύσκολο, όταν μάλιστα οι διαφορές είναι μικρές, οι δημοσκόποι να εντοπίσουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τους υποψηφίους βουλευτών, η όλη συζήτηση που διεξάγεται στους κόλπους της τοπικής ΝΔ έχει απλώς και μόνο στόχο να φτιάξει κλίμα υπέρ κάποιων υποψηφίων ή να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για κάποιους άλλους.