Οι αστοί στην Ελλάδα ψηφίζουν…. κεντροαριστερά

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων συνήθως περνούν στα… ψιλά και όλοι μένουν στην πρόθεση ψήφου. Όμως έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κατανομή των προτιμήσεων ανά ηλικιακή ομάδα και ανά κοινωνική τάξη.

Για παράδειγμα γίνεται μεγάλη κουβέντα σε αυτές τις εκλογές για το πώς θα ψηφίσουν οι πιτσιρικάδες. Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής στις ηλικίες 17-26 πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 19%, ακολουθούν ΝΔ και Μέρα25 με 13% και το ΠΑΣΟΚ με 11,3%, ενώ οι αναποφάσιστοι πιτσιρικάδες υπολογίζονται σχεδόν σε 15%. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα κάθε άλλο παρά «σαρώνει», αντιθέτως ως εκφραστής της αντισυστημικής ψήφου έχει ανέβει πολύ το κόμμα Βαρουφάκη. Το πλέον εντυπωσιακά στοιχεία αυτής της δημοσκόπησης όμως είναι αυτά που αφορούν τον αυτοπροσδιορισμό των πολιτών ως προς την… κοινωνική τάξη. Εκεί είναι εντυπωσιακό ότι ως μεσαία τάξη ή «μικρομεσαίοι» αυτοπροσδιορίζονται το 78% των Ελλήνων (51% ως μεσαία τάξη), ενώ στην εργατική τάξη θεωρούν ότι ανήκουν μόλις το 8% και ως ανώτερη τάξη αυτοπροσδιορίζεται το 6%.

Στην εργατική τάξη, δηλαδή σε αυτό το 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει με μεγάλη διάφορα από τα άλλα κόμματα, τις περισσότερες προτιμήσεις μεταξύ των εργατών, δηλαδή ένα 20%. Όμως το καλύτερο ποσοστό το πετυχαίνει στους αστούς με 25,5%! Μάλιστα, αν προσθέσουμε τις επιδόσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 φτάνουν σχεδόν το 40% της αυτοχαρακτηριζομένης «ανώτερης τάξης», έναντι 32% της ΝΔ, που υποτίθεται ότι είναι το κατ’έξοχήν «αστικό κόμμα»!

Η ΝΔ πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις από το ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες (30% έναντι 17%), στην μεσαία τάξη (34% έναντι 21%) και στους αστούς (32% έναντι 25,5%). Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη εκτός από τους εργάτες, που συγκεντρώνει 8% περισσότερες προτιμήσεις από την ΝΔ, παίρνει 5% περισσότερες προτιμήσεις στους μικρομεσαίους.