Τι δείχνει το crash test των προγραμμάτων στην ενέργεια

Σοβαρές αποκλίσεις αλλά και μερικές συγκλίσεις διαπιστώνονται μεταξύ των κομμάτων με βάση τα προγράμματα που έχουν ανακοινώσει για τον τομέα της ενέργειας. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δίνουν έμφαση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διακόψει πρόωρα. Στις ΔΕΚΟ υπάρχει η πρόθεση κρατικοποίησης μόνο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα κόμματα έχουν φιλόδοξους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα.

Νέα Δημοκρατία
Σε περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική που ασκείται. Το κράτος θα συνεχίσει να ασκεί τον έλεγχο των δύο μεγάλων ΔΕΚΟ με τα υφιστάμενα μερίδια που κατέχει σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, έχοντας λόγο στην επιλογή των διοικήσεων. Προβλέπεται συνέχιση και επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες με έμφαση στο φυσικό αέριο και ιδίως στις καμπάνιες που έχουν ξεκινήσει σε Ιόνιο και Κρήτη. Επιπλέον το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την ενέργεια περιλαμβάνει τις εξής προβλέψεις:

– Μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
– Προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.
– Προχωρά η υλοποίηση των προγραμμάτων “Εξοικονομώ”, “Αλλάζω θερμοσίφωνα” και “φωτοβολταϊκά στέγης”.
– Το 20% των Ι.Χ. οχημάτων προβλέπεται να είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.
– Τίθενται σε λειτουργία 8.900 δημόσια προσβάσιμοι φορτιστές σε κοινόχρηστους χώρους αστικών κέντρων.
– Προωθούνται οι έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Προχωρά η κατασκευή νέων σταθμών εισαγωγής LNG, η αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και οι διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου.

ΣΥΡΙΖΑ
Επιθετικό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της ενέργειας καθώς προβλέπεται η κρατικοποίηση των δύο μεγάλων ενεργειακών ΔΕΚΟ, της ΔΕΗ και της Helleniq Energy. Όπως αναφέρει το πρόγραμμα:

– Ανακτούμε τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ και την αξιοποιούμε για τη μείωση του κόστους ρεύματος, την αλλαγή ενεργειακού μείγματος και το σπάσιμο του καρτέλ ενέργειας.
– Διαφυλάσσουμε και αποκαθιστάμε τον δημόσιο έλεγχο στα ΕΛΠΕ (Helleniq Energy) και προωθούμε τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό τους στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε το κόμμα, προβλέπεται το πρόωρο τέλος των ερευνών για υδρογονάνθρακες με στόχο την απεμπλοκή από τις εξορύξεις. Όπως αναφέρεται: “Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών”.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της ενέργειας προβλέπει επιπλέον:
Ενίσχυση της ΡΑΕ και του εποπτικού και ελεγκτικού ρόλου της πολιτείας στον τομέα της ενέργειας, αναθεώρηση του target model με στόχο την αποσύνδεση της τιμής του ρέυματος από τις τιμές του φυσικου αερίου, έλεγχο του ποσοστού κέρδους και μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, και δεσμευτικό ποσοστό για διμερή και προθεσμιακά συμβόλαια, αυστηρούς ελέγχους στη λιανική του ρεύματος, αναθεώρηση του κλιματικού νόμου με νέο στόχο κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045.

Επίσης το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων :
– Αναθεώρηση του Κλιματικού Νόμου, με νέο στόχο κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045.
– Εκπόνηση νέου εθνικού σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα, με στόχο την ομαλή απεξάρτηση της χώρας από όλα τα ορυκτά καύσιμα (και από το φυσικό αέριο).
– Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, με ενισχυμένα κριτήρια για την προστασία της βιοποικιλότητας.
– Ολοκλήρωση των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.
– Για τις λιγνιτικές περιοχές, δίκαιη μετάβαση, συμμετοχικές διαδικασίες, αύξηση των διαθέσιμων πόρων, επαναπόδοση των εκτάσεων.
– Προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και της αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης.
– Προώθηση εμβληματικών παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
– Εξασφάλιση προτυποποίησης των τιμολογίων.
– Αναθεώρηση του πλαισίου των θαλάσσιων ΑΠΕ.
– Επιτάχυνση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να σχεδιαστούν στρατηγικές επιλογές για την ενεργειακή επάρκεια και τροφοδοσία της χώρας, αναθεωρώντας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμά του, “αρκετές επιπόλαιες και μη-ρεαλιστικές κατευθύνσεις που είχαν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια χωρίς κανένα δημόσιο διάλογο και συναίνεση”. Στο πρόγραμμα του κόμματος προβλέπεται η μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, αλλά και κατάργηση της καθολικής κάλυψης ζήτησης ηλεκτρισμού μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας μέσω της ανάπτυξης αγοράς μακροπρόθεσμων διμερών συμβολαίων.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στο ζήτημα της ενεργειακής απεξάρτησης, με ένα πλέγμα πολιτικών και υποδομών που θα περιλαμβάνουν:

1. Εντατική επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες μορφές (αέρας, ήλιος, θάλασσα, υδροηλεκτρικά).
2. Αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ως συμπληρωματικών καυσίμων με συγκεκριμένο ορίζοντα βαθμιαίας απόσυρσης από το ενεργειακό ισοζύγιο.
3. Διατήρηση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων ως στρατηγική εφεδρεία σε περιπτώσεις αυξημένης ενεργειακής πίεσης και εκτάκτων αναγκών.
4. Κατασκευή δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διευκολύνουν την ένταξη ενεργειακών κοινοτήτων στο εθνικό σύστημα.
5. Προσαρμογή των δικτύων μεταφοράς/ διανομής φυσικού αερίου, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν βιομεθάνιο και – σε επόμενο στάδιο – πράσινο υδρογόνο.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνονται είναι:
1. Μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα για να ελαττωθεί η τελική τιμή καταναλωτή, να μειωθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστεί η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης.
2. Εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με αυτοπεριορισμό της κατανάλωσης. Κίνητρα και ελαφρύνσεις για τη μειωμένη κατανάλωση.
3. Υψηλή φορολογία στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και με τα έσοδα χρηματοδότηση μείωσης των ειδικών φόρων.

πηγή : capital.gr