Aφού κάνουμε ξανά εκλογές, μήπως τα προγράμματα των κομμάτων να δουν και τους νέους κανόνες των Βρυξελλών;

Οι νέες εκλογές γίνονται μια ευκαιρία να συζητήσουμε επιτέλους την ουσία, αφού στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση αναλωθήκαμε λόγω της απλής αναλογικής στο αν μπορούν ή όχι να συνεργαστούν οι «προοδευτικές» δυνάμεις.

Και η ουσία είναι για παράδειγμα αν τα προγράμματα των κομμάτων «κουμπώνουν» με τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2024. Ως γνωστόν από τη νέα χρονιά καταργείται η ρήτρα διαφυγής, ενώ μόλις προχθές η Κομισιόν ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να μπει όριο στο 2,6% στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024.

Στην περίπτωση της Ελλάδας το περιθώριο αύξησης των δαπανών θα είναι κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ. Βγαίνει λοιπόν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα π.χ με ετήσιο κόστος 5 δισ. ευρώ το χρόνο; Μάλλον όχι… Καλό λοιπόν είναι τα κόμματα να επικαιροποιήσουν τα προγράμματα τους και να μας πουν τι θα κάνουν ακριβώς; Οι κανόνες του… παιχνιδιού από τις Βρυξέλλες έγιναν γνωστοί προεκλογικά. Δεν θα δικαιούνται λοιπόν μετά να λένε ότι οι Βρυξέλλες δεν θα άφησαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας…