Σύμφωνο Σταθερότητας: Λογάριασαν τα προεκλογικά προγράμματα τον… ξενοδόχο

Αντιμέτωπη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες της θα βρεθεί την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου ακόμη η Νέα Δημοκρατία, εφόσον κερδίσει και συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Πολλά από τα μέτρα, που έχει αναφερθεί προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να γίνουν άμεσα και άλλα σε βάθος τετραετίας. Τα προγράμματα όμως των κομμάτων, είτε υπόσχονται λίγα, είτε πολλά, έχουν έναν μεγάλο αστερίσκο, έναν «άγνωστο Χ» που λέει και ο Ανδρουλάκης… Και αυτό είναι το υπό διαμόρφωση Σύμφωνο Σταθερότητας.

Από το 2024 θα εφαρμοστούν από την Κομισιόν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που θα περιορίζουν σημαντικά το ενδεχόμενο αλόγιστων παροχών. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν στην Ευρώπη ότι η περίοδος της ρήτρας διαφυγής λήγει στο τέλος του έτους και πλέον επιστρέφουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στους όρους και τις προϋποθέσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έστω και αν δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η τροποποίησή του.

Τα μηνύματα πάντως από τις Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου ευοίωνα. «Κόψτε τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια» ήταν για παράδειγμα το πιο πρόσφατα μήνυμα. Το ερώτημα λοιπόν που μοιραία προκύπτει είναι αν τα προγράμματα των κομμάτων έχουν λάβει υπ’όψιν το κακό σενάριο στην αυστηρής επιστροφής στους δημοσιονομικούς κανόνες ή να καταρτίστηκαν χωρίς να υπολογίζουν τον… ξενοδόχο.