Τα υπερκέρδη που θα φορολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το πλεόνασμα φορολογικής ανοησίας

Τι είναι τα υπερκέρδη και πώς αυτά ορίζονται; Σε συνθήκες κανονικότητας πώς προκύπτουν τα υπερκέρδη; Η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων θεωρούνται υπερκέρδη; Προφανώς, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα καθώς και εάν είναι κακό μία επιχείρηση να επιτυγχάνει και να αυξάνει την κερδοφορίας της;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η κ. Τσαπανίδου αναφερόμενη στις εξαγγελίες για τις πρώτες 50 ημέρες, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, είπε ότι θα πάρουν 3,5 δισ. ευρώ από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων. Εμείς θα λέγαμε από την υπερφορολόγηση όλων των επιχειρήσεων. Καθώς διαφορετικά δεν γίνεται.

Με πολύ απλά λόγια, την περίοδο της ενεργειακής κρίσης αντλήθηκαν από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στην ενέργεια περί τα 4,7 δισ. ευρώ. Μόνο τον προηγούμενο Αύγουστο (στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου) εισπράχθηκαν 900 εκατ. ευρώ. Σήμερα όμως η τιμή του φυσικού αερίου έχει περιορισθεί αισθητά. Τόσο που δεν υπάρχουν υπερέσοδα, δεν υπάρχει φορολογητέα ύλη.
Επί της ουσίας σήμερα δεν υπάρχουν τα χρήματα που εισπράχθηκαν στο απόγειο της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα:
1. Επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά 90% των υπερκερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για το 9μηνο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 Οκτώβριος 21-Ιούνιος 2022 συνολικό ποσό 373.545.221 ευρώ και έχει ήδη εισπραχθεί.
2. Εισπράχθηκαν συνολικά έσοδα 3,26 δισ. ευρώ από τους ηλεκτροπαραγωγούς από την 1η Ιουλίου και μετά με την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων (επιβολή πλαφόν)
3. Έχει επιβληθεί αλλά θα εισπραχθεί μετά τον Ιούλιο η φορολόγηση των διυλιστηρίων σε ποσοστό 33% επί των κερδών του 2022. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 650 εκατ. ευρώ.
4. Θα εισπραχθούν τα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Αύγουστος- Δεκέμβριος 2022. Εκκρεμεί υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ για τον τρόπο υπολογισμού για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο προσδιορισμός του ποσού από τη ΡΑΕ ανά εταιρία. Με βάση νομοθετική ρύθμιση το 60% των υπερκερδών θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί έως τις 31 Μαρτίου. Υπολογίζεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει 300-340 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά όλες οι ενέργειες έχουν γίνει για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και την ενέργεια. Αυτό που δεν έχει γίνει είναι η υπερφορολόγηση του συνόλου των επιχειρήσεων. Για να γίνει αντιληπτό σε συνθήκες κανονικότητας ο φόρος που προκύπτει για το σύνολο των επιχειρήσεων ανέρχεται στο ποσό των 4,7-5 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον έσοδα ύψους 3,5 δσς. ευρώ ουσιαστικά σηματοδοτεί το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Και αυτό καθώς οι εισπράξεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά 70%. Και όλα αυτά όπως προαναφέρθηκε σε συνθήκες κανονικότητας.

Το πρόγραμμα όμως του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει και κάτι ακόμα. Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εκτός από την έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και τη θέσπιση πλαφόν στην κερδοφορία εταιριών κλάδων που παρουσιάζουν συστηματικά υπερκέρδη. Και όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης η φορολόγηση μπορεί να γίνει και στα υπερκέρδη των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων, super market (προφανώς και τα μικρά) και τις επιχειρήσεις logistics.

πηγή : capital.gr