Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών «Actnow- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ» μπαίνει μπροστά για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023: Η ώρα να περιορίσουμε την πλαστική ρύπανση

Στην επίσημη σελίδα του ΟΗΕ, «η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023»αναφέρεται ως η ημέρα προτροπής των ανθρώπινων ενεργειών και δράσεων για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης και ότι είναι καιρός να επιταχυνθούν αυτέςοι ενέργειες και δράσεις για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ#BeatPlasticPollution»

Οι συνέπειες από τη χρήση πλαστικών καθίστανται πλέον δραματικές γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και εμπέδωσης καλών πρακτικών από την πλευρά των καταναλωτών.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου επισημαίνει ότι ήδη από το 1995 ήταν γνωστό ότι τα πλαστικά απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Περισσότερα από 600 θαλάσσια είδη έχουν επηρεαστεί από τη χρήση τους, ενώ περισσότερα από 50 είδη καταπίνουν συστηματικά πλαστικά. 250.000 τόνοι πλαστικών επιπλέουν στον παγκόσμιο ωκεανό, ενώ μόνο στο Σαρωνικό σε 3.500 τόνους υπολογίζονται τα απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με κυρίαρχη την πλαστική σακούλα.
250 είδη ζώων απειλούνται από παγίδευση εξαιτίας των πλαστικών.
Απαιτούνται στοχευμένες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς επίσης και κίνητρα που πρέπει να δοθούν για εναλλακτικές λύσεις.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Κώστας Μπίθας τα οικονομικά και περιβαλλοντικά κόστη από τη χρήση πλαστικών θεωρούνται κρυμμένα κόστη, καθώς αποτελούν κρυμμένες μορφές απώλειας ευημερίας από τις μελλοντικές γενιές.
Άμεσα κόστη αποτελούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό, η μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας, το κόστος περισυλλογής απορριμμάτων, ενώ στα έμμεσα συγκαταλέγονται η απώλεια της βιοποικιλότητας, η επιβάρυνση της ομαλής λειτουργίας των οικοσυστημάτων, αλλά και οι απώλειες σε επίπεδο υπηρεσιών αναψυχής.

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ;
Δυστυχώς όλοι οι στόχοι του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αγρινίου για τη μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης και της ανακύκλωσης όχι απλώς έχουν υποτιμηθεί αλλά έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί, καμία πρωτοβουλία του Δήμου δεν αναπτύχθηκε προς την κατεύθυνση αυτή (σχετικά με τη μείωση της χρήσης πλαστικών).
Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και προτείνουμε:
• Ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου Αγρινίου και ιδιαίτερα των μαθητών σχετικά με τις επιπτώσεις των πλαστικών.
• Εκπαιδευτικές ομιλίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά στα σχολεία του Δήμου.
• Επιμορφωτικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς.
• Στρογγυλά τραπέζια: ενημέρωση/συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδιους δημόσιους φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα, κ.λπ.).
• Καμπάνια αντικατάστασης της πλαστικής σακούλαςκαι των πλαστικών μιας χρήσης σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου μας και τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
Τα βασικά εργαλεία που μπορούν να αποτελέσουν τον κορμό των ενημερωτικών εκπαιδευτικών δράσεων είναι:
Εκπαιδευτικό Πακέτογια τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Εκπαιδευτικές Παρουσιάσειςγια όλον τον πληθυσμό που θα συνοδεύονται από δημιουργική συζήτηση με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών πάνω στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό ζήτημα.
Διαδραστικό Παιχνίδι Δρόμου

Το Διαδραστικό Παιχνίδι Δρόμου συνδυάζει την ψυχαγωγία με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις πολύπλευρες, αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση πλαστικών.
Το Δίκτυό μας υποστηρίζει σχετικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γιατί πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής μας που είναι το ισχυρότερο όπλο μας, θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο μας καθότι ένα καθαρό περιβάλλον είναι αφενός δείκτης πολιτισμού και αφετέρου καθιστά το Δήμο Αγρινίου ελκυστικό, επισκέψιμο και ανταγωνιστικό σε σχέση με τη δυνατότητα συμμετοχής του σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών.

Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ
Εκπρόσωπος του
ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«ACTNOW – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»
& Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Αγρινίου