Τριχωνίδα : Δημοπρατείται η τελική φάση του αποχετευτικού

Για τις 11 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί από τη ΔΕΥΑ Αγρινίου η δημοπράτηση της τρίτης φάσης των αποχετευτικών έργων των παραλίμνιων οικισμών της Τριχωνίδας. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 5,9 εκατομμύρια ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε προηγούμενη φάση δημοπρατήθηκαν και κατασκευάστηκαν τμήματα των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των λυμάτων στους οικισμούς της νότιας και Βόρειας Τριχωνίδας, ώστε να εξυπηρετηθεί το μέγιστο μέρος του πληθυσμού της περιοχής από τα κεντρικά και πυκνοδομημένα τμήματα των οικισμών αυτών.

Η δεύτερη φάση της παρέμβαση για το αποχετευτικό της Τριχωνίδας με σκοπό τη μεταφορά των λυμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό του Αγρινίου είναι ήδη σε εξέλιξη από τη ΔΕΥΑ Αγρινίου, καθώς η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί πέρυσι στα τέλη του καλοκαιριού. Σε αυτή, την τρίτη φάση θα κατασκευαστούν όλα τα υπόλοιπα τμήματα των εσωτερικών δικτύων των πυκνοδομημένων κυρίως τμημάτων των οικισμών της περιοχής.

Το αντικείμενο του έργου αφορά την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια πλευρά τη της Τριχωνίδας. Πιο συγκεκριμένα στη νότια πλευρά της Τριχωνίδας πρόκειται να κατασκευαστούν συνολικά αγωγή μήκους 10,4 χιλιομέτρων, ενώ στο βόρειο τμήμα της Τριχωνίδας η αγωγή που θα κατασκευαστούν θα έχουν μήκος 4,9 km. Τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν αφορούν τους οικισμούς του Ζευγαρακίου, των Παπαδατών, της Ματαράγκας, της Γραμματικούς, της Γαβαλούς, του Αγίου Ανδρέα, της Παραβόλας και της Τραγάνας. Επιπλέον πέρα από το δίκτυο βαρύτητας που προαναφέρθηκε θα κατασκευαστούν και καταθλιπτικοί αγωγοί συνολικού μήκους 1,9 χιλιομέτρων, καθώς επίσης προβλέπεται και η κατασκευή τριών αντλιοστασίων.

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, αλλά και με την ολοκλήρωση του αποχετευτικού στο Παναιτώλιο και το Καινούργιο (που εκτελείται από την Περιφέρεια) στα τέλη του 2023, αναμένεται το σύνολο της περιβαλλοντικά ευαίσθητης περιοχής της Τριχωνίδας να συμμορφωθεί με τα όσα ορίζει η κοινοτική οδηγία «για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων» για τους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας.

Ο χάρτης του έργου