«Παίζει» και ο Δ. Κωνσταντόπουλος ως υποψήφιος Περιφερειάρχης

Περιμένοντας το Σκανδαλίδη στο ΠΑΣΟΚ

Σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα έχει ανοίξει πλέον η κουβέντα στο ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ναι μεν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που ποτέ δεν απώλεσε στην Αυτοδιοίκηση, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως οιωνεί αξιωματική αντιπολίτευση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως δεν έχει αποφασίσει ακόμη πως και με ποιους θα το κάνει. Αυτή η επιθυμία όμως εμπεριέχει ένα ρίσκο ως προς την επιλογή των προσώπων που θα στηρίξει το κόμμα. Και αυτό γιατί οι τοπικές κοινωνίες θέλουν οι επιλογές των κομμάτων στα πρόσωπα να γίνουν με τοπικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι με βάση τους γενικότερους εκλογικούς σχεδιασμούς των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν στη Δυτική Ελλάδα ενόψει του Οκτωβρίου έχει την πρόκληση να «αντιπαρατεθεί» με το 33% που είχε λάβει το 2019 ο Απόστολος Κατσιφάρας, στηριζόμενος όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο χώρος της κεντροαριστεράς στη Δυτική Ελλάδα έχει μεγαλύτερη δυναμική, αν συνυπολογίσει κανείς και το 12% που είχε λάβει το 2019 ο Κώστας Σπηλιόπουλος, επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Επομένως τώρα θα πρέπει να βρεθεί το πρόσωπο, που θα συγκεντρώσει το μέγιστο δυνατό από αυτή τη «δεξαμενή» που δυνητικά μπορεί να φτάσει έως 45%. Η επιστράτευση επιλαχόντων βουλευτών είναι κάτι που έχει τεθεί στο τραπέζι των κομματικών συζητήσεων και στη Δυτική Ελλάδα, η περίπτωση του πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, φαίνεται να έχει κάποιες πιθανότητες με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε θεωρητικά να ανακόψει λίγο από τον «αέρα» που έδωσε η Αιτωλοακαρνανία το 2019 στο Νεκτ. Φαρμάκη. Φυσικά «παίζουν» και οι επιλαχόντες από την Αχαΐα (Κατερίνα Σολωμού και Μαρίνος Σκανδάμης) ενώ δυνατά παίζει και το όνομα του Δημήτρη Κατσικόπουλου, περιφερειακού συμβούλου με την παράταξη Σπηλιόπουλου, που έχει και αυτοδιοικητική εμπειρία έχοντας διατελέσει Νομάρχης Αχαΐας.

Στην περίπτωση του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου μια πιθανή υποψηφιότητά του θα έχει για τον ίδιο το πλεονέκτημα ότι ακόμη στην περίπτωση που η Περιφέρεια δεν αλλάξει χέρια, να επανέλθει πιο εύκολα στις επόμενες εκλογές με την προοπτική το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα και να εκλέξει δύο βουλευτές στην Αιτωλοακαρνανία.

Πάντως χθες ο επικεφαλής της Επιτροπής του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση Κώστας Σκανδαλίδης βρέθηκε στα Γιάννενα και πιθανότατα αύριο Τετάρτη στην Πάτρα, με σκοπό οι συζητήσεις -καθώς ο χρόνος πιέζει αρκετά – να καταλήξουν σε αποφάσεις. Η επιτροπή του ΠΑΣΟΚ πάντως εκτός από την Περιφέρεια αναμένεται να ασχοληθεί και με τους τρεις μεγαλύτερους Δήμους της Δυτικής Ελλάδα, Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, με την περίπτωση του Αγρινίου να είναι η πιο δύσκολη, αφού μέχρι στιγμής κανείς από το χώρο δεν έχει ενδιαφερθεί να διεκδικήσει τη δημαρχία.