Λίνος Μπλέτσας : Η Περιφέρεια διεκδικεί με σχέδιο και πλάνο

Στο «Δυτικά Fm 92,8» και την εκπομπή του Δημήτρη Παπαδάκη «Πίσω από τις γραμμές» μίλησε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας του συνδυασμού «Μπροστά για όλους» Λίνος Μπλέτσας.

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας αναφέρθηκε αρχικά στην απόφασή του να μεταπηδήσει στην Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα μια εύκολη απόφαση, γιατί όπως εξήγησε, «ως μηχανικός αντιμετωπίζω καθημερινά πολλά προβλήματα, πολλές στρεβλώσεις σε πάσης φύσεως ζητήματα από τη χωροταξία μέχρι τις υποδομές, με αποτέλεσμα να έχω τη γνώση και την εμπειρία να μεταπηδήσω στην Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτό είναι ένα πεδίο μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας και να απαντήσουμε στα περισσότερα προβλήματα».

Παράλληλα εξήγησε του λόγους για τους οποίους συντάχθηκε στο πλευρό του Νεκτάριου Φαρμάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «έντιμο και εργατικό άνθρωπο», εκτιμώντας ότι «στην πρώτη του θητεία έχει ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα και αυτό αποδεικνύεται με νούμερα και στοιχεία, όπως το ΕΣΠΑ που η απορρόφηση πήγε από το 20% στο 100% στο τέλος του χρόνου».

Σύμφωνα με το Λίνο Μπλέτσα «τα αποτελέσματα της Περιφέρειας έχει σημασία ότι μεταφράζονται στους πολίτες και μεταφράζεται στη μείωση της ανεργίας. Όλη η κουβέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις, υποδομές κτλ γίνεται με αυτό το στόχο: δουλειά στον κόσμο, καλύτεροι μισθοί και να επανέλθει ο κόσμος που έχει φύγει από την Αιτωλοακαρνανία στον τόπο του».

Επειδή όμως η μείωση ή η αύξηση της ανεργίας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, ο Λίνος Μπλέτσας έσπευσε να διευκρινίσει ότι «μέλημα της Περιφέρειας και του Νεκτάριου Φαρμάκη είναι να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Με ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, από άποψη υποδομών, χωροταξίας κτλ, έτσι ώστε η Δυτική Ελλάδα να μπορεί να ανταπεξέλθει τυχόν μελλοντικές κρίσεις και να μην ζήσει ξανά μεγάλη αύξηση της ανεργίας».

«Θετική ατζέντα, τεχνογνωσία, να γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε με σχέδιο και πλάνο» αυτή είναι η προϋπόθεση που έθεσε ο Λίνος Μπλέτσας σε σχέση με την επόμενη ημέρα στην Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα γενικότερα. «Πιστεύω ότι πρέπει να πιέζουμε τις κυβερνήσεις και εκάστοτε υπουργεία, αλλά θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, με τεχνογνωσία και οργανωμένες προτάσεις, για να μπορούμε να τις υποστηρίζουμε και στο τέλος να τις υλοποιούμε» πρόσθεσε ο Λίνος Μπλέτσας.

Μεταξύ άλλων ο Λίνος Μπλέτσας έκανε ειδική αναφορά στο project της Ενεργειακής Κοινότητας σε συνεργασία και με τους ΤΟΕΒ, θέμα που παραμένει ακόμη ως εκκρεμότητα αλλά και στόχος σύμφωνα με τον ίδιο το Νεκτάριο Φαρμάκη. Όπως ανέφερε ο Λίνος Μπλέτσας εκτίμησε ότι μέχρι τώρα έχει γίνει πολύ για αυτό από την Περιφέρεια και είναι ένα project με διττό στόχο, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα project, που είναι επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν όμως πράγματι και οι στρεβλώσεις, που καθυστερούν τις αδειοδοτήσεις. Στο ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται τα προβλήματα, η Αυτοδιοίκηση όμως από την μεριά της έχει κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει. Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά ο Λίνος Μπλέτσας προσθέτοντας με νόημα ότι πάντοτε «τα project δημοσίου ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα».

Τέλος, σύμφωνα με το Λίνο Μπλέτσα, στο παραγωγικό μοντέλο της Αιτωλοακαρνανίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, θα πρέπει να προστεθούν και να δοθεί η ανάλογη έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, την πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία. «Αυτό θέλουμε για το νομό μας και υπάρχουν τα εργαλεία για να το κάνουμε γιατί το νέο ΕΣΠΑ είναι προσανατολισμένο σε αυτούς τους τομείς. Ο νομός μας τις προηγούμενες δεκαετίες έμεινε πίσω, αλλά τώρα έχουμε την ευκαιρία για μια αειφόρο ανάπτυξη, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον» είπε ο Λίνος Μπλέτσας εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια και με την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μεταρρύθμισης «θα έχουμε τους όρους του παιχνιδιού, θα μιλάμε συγκεκριμένα για να δημιουργήσουμε, ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Λίνου Μπλέτσα