Διημερίδα για τα Όρνια και την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου

Μεσολόγγι, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, Διημερίδα για τα Όρνια (Gyps fulvus) και την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στις 11:00 π.μ., Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου, η οποία διοργανώνεται από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Σκοπός της Διημερίδας είναι η παρουσίαση των δράσεων για την προστασία και διατήρηση του πληθυσμού των Όρνιων (Gyps fulvus), ένα είδος κρισίμως απειλούμενο, στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου και των Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Το φαράγγι της Κλεισούρας, στον Αράκυνθο, έχει τη μεγαλύτερη και μια από τις τελευταίες αποικίες του είδους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επίσης, στη Διημερίδα θα παρουσιαστούν οι δράσεις για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων για την προστασία της άγριας ζωής. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και προκαλεί σοβαρότατες επιπτώσεις στην άγρια πανίδα αλλά και σε οικόσιτα ζώα (ποιμενικούς σκύλους), που δύναται να οδηγήσουν στην εξαφάνιση ειδών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ΟΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ιδρύσει επτά Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων(ΕΜΑΔΔ), μία από τις οποίες επιχειρεί στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αναλυτική δε παρουσίαση τους θα γίνει στην εκδήλωση.
Η διημερίδα υλοποιείται με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη)».

Tο αναλυτικό πρόγραμμα της Διημερίδας

ΔΕYTEΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
11:00-11:10 Ιωάννης Κασβίκης | Συντονιστής Ημερίδας
Αν. Προϊστάμενος Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας |Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α
Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί
11:10-11:40 Δρ. Δημήτριος Βασιλάκης | ΠΕ Γεωτεχνικός – Δασολόγος Phd,
Διατήρησης – Διαχείρισης Άγριας Πανίδας & Χωρικού Σχεδιασμού
“Αιολικοί σταθμοί παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας στη Θράκη: ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διατήρηση της βιοποικιλότητας”
11:40-12:10 Διονύσης Μαμάσης | Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος M.Sc.
“Παρακολούθηση όρνιων (Gyps fulvus) στο όρoς Αράκυνθος και ενημέρωση κοινού”
12:10-12:30 Διάλειμμα – Cofee Break
12:30-13:00 Αποστόλης Καλτσής | Βιολόγος MSc, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
“Υφιστάμενη πληθυσμιακή κατάσταση του Όρνιου στην Αιτωλοακαρνανία και προσδιορισμός των κρίσιμων περιοχών για τη διατήρησή του (Πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA)”
13:00-13:30 Συμπεράσματα – Ερωτήσεις – Ανοιχτή συζήτηση

ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
11:00-11:10 Ιωάννης Κασβίκης | Συντονιστής Ημερίδας
Αν. Προϊστάμενος Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας |Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α
Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί
11:10-11:40 Νίκος Παλαιός | Ειδικός Δασικής Προστασίας, Μέλος της ομάδας ΕΜΑΔΔ |Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α
“Ομάδες Σκύλων(ΕΜΑΔΔ) για την Ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων”
11:40-12:10 Ρήγας Σσιακίρης | Δασολόγος, PhD, M.Sc. Οικολογίας
“Το Δασαρχείο Ιωαννίνων στην μάχη ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα στην Δυτική Ελλάδα. Πρακτικές-συνεργασίες και πρώτα αποτελέσματα”
12:10-12:30 Διάλειμμα – Cofee Break
12:30-13:00 Θεόδωρος Κομηνός | Ζωολόγος/Οικολόγος | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
“Κτηνοτροφία, μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά, νεκροφάγα πουλιά. Μια δύσκολη σχέση, με θετικές και αρνητικές προεκτάσεις”
13:00-13:30 Συμπεράσματα – Ερωτήσεις – Ανοιχτή συζήτηση