ΧΥΤΑ Μεσολογγίου : «Αμάρτημα» του παρελθόντος, λέει η Πρόεδρος του ΧΥΤΑ

Πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ βεβαίωσε το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Το πρόστιμο επιβάλλεται για όσα διαπίστωσαν οι επιθεωρητές σε αυτοψία στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου το Σεπτέμβριο του 2020, ένα χρόνο πριν από την πυρκαγιά που κατέστρεψε το ΧΥΤΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι νωρίτερα ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου είχε βρεθεί άλλες τρεις φορές εκτός… νομοθεσίας και ήταν υπότροπος.Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των Επιθεωρητών δίνει ένα πλάνο των απαιτούμενων ενεργειών που πρέπει να γίνουν στο ΧΥΤΑ εντός 10 μηνών, οπότε και θα γίνει αυτοψία εκ νέου στο ΧΥΤΑ.

Μπορεί πλέον ο ΧΥΤΑ να έχει αποκατασταθεί μετά την πυρκαγιά, όμως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλαιπώρησε τόσο πολύ τους πολίτες της περιοχής, απασχολεί εκ νέου την τοπική κοινωνία, με αφορμή το πρόστιμο, και εν μέσω προεκλογικής περιόδου γίνεται αιτία οι συνδυασμοί να εξαπολύσουν νέα πυρά κατά της δημοτικής αρχής. Κάποιοι μάλιστα εξ΄αυτών όπως ο Σπύρος Διαμαντόπουλος μιλούν ακόμη και για ποινικές ευθύνες της δημοτικής αρχής.

Η Πρόεδρος ΧΥΤΑ Μεσολογγίου Ελένη Τσαλαφούτα με δήλωσή της σημείωσε ότι η δημοτική αρχή θα αντιπαρατεθεί στην αρμόδια αρχή ευελπιστώντας στην απομείωση ή στην πλήρη εξάλειψη του προστίμου, ενώ για ακόμη μια φορά έκανε λόγο για ένα «αμάρτημα» του παρελθόντος.

Αναλυτικά στη δήλωσή της αναφέρει :
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και κυρίως προς καθησυχασμό των συνδημοτών μας σχετικά με το θέμα των τραγικών ελλείψεων στις υποδομές του ΧΥΤΑ, που καταγράφηκαν στην αυτοψία που διενεργήθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι :

Το συγκεκριμένο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και όσα αναφέρονται σε αυτό αποτελεί εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη συμμόρφωση του ΧΥΤΑ, επιχειρώντας με το επιβληθέν υπέρογκο πρόστιμο να βάλει τέλος στο καθεστώς του ΧΥΤΑ, που επί 12 χρόνια γινόταν ανεκτό σιωπηλώς απ’ όλους τους προηγούμενους διοικούντες. Είναι αυτή η τραγική κατάσταση που παραλάβαμε, που από την πρώτη στιγμή δεν υιοθετήσαμε και πολλάκις είχαμε αναδείξει και η οποία ως γνωστό «έσκασε» στα χέρια μας.

Το σπουδαίο έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ το οποίο ολοκληρώσαμε μετά κόπων και εμποδίων και παραδώσαμε σε νόμιμη αδειοδοτημένη χρήση στους δημότες μας ήρθε και αποκατέστησε αυτές ακριβώς τις ελλείψεις που αποτέλεσαν τα αίτια, ώστε το εν λόγω θεσμικό όργανο να προτείνει αυτές τις οικονομικές κυρώσεις.Με βάση τα προαναφερθέντα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι και αυτή την φορά με σθένος αλλά κυρίως με το βασικό μας επιχείρημα, την πλήρη συμμόρφωση –αποκατάσταση του ΧΥΤΑ θα αντιπαρατεθούμε στην αρμόδια αρχή ευελπιστώντας στην απομείωση ή στην πλήρη εξάλειψη του προστίμου.

Άλλο ένα «αμάρτημα» του παρελθόντος το οποίο με την δική μας συνετή διαχείριση θα προσπαθήσουμε και ελπίζουμε να καταφέρουμε και αυτή την φορά να το αποτρέψουμε.