Οι φυσικές καταστροφές και η ψήφος στις αυτοδιοικητικές

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι τόσο για τον Κασσελάκη, όσο για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν απασχολήσει το τελευταίο διάστημα με θλιβερό τρόπο την επικαιρότητα.

Ο λόγος για τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες έχουν γίνει το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με τους πολίτες, με την ακρίβεια και την οικονομία/ανάπτυξη. Με 22,3% οι φυσικές καταστροφές άφησαν πίσω τους την ανεργία με 16,5% και την Υγείας με 14,5% στην αξιολόγηση των πολιτών.

Μάλιστα το 47,9% του συνόλου των ερωτηθέντων δεν έμεινε “καθόλου ικανοποιημένο” από τη διαχείριση των καταστροφών και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Το εντυπωσιακό ίσως είναι ότι το 33,7% δηλώνει ότι τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο και τη Θεσσαλία επηρεάζουν πολύ την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το 23,2% δηλώνει ότι η ψήφος τους θα επηρεαστεί αρκετά από τις φυσικές καταστροφές. Δηλαδή είτε λιγότερο, είτε περισσότερο οι φυσικές καταστροφές θα επηρεάσουν την ψήφο του 57%. Και μιλάμε για μια δημοσκόπηση πανελλαδική και όχι στις πληγείσες περιοχές, όπου εκεί μάλλον τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Αυτό δεν είναι κάτι που λέγεται από τους πολίτες κάπως «εν βρασμώ ψυχής», τότε είναι μια σημαντική μετατόπιση της κοινωνίας ως προς την αξιολόγηση που κάνουν για τα προβλήματα. Και θα πρέπει όλοι να τη λάβουν υπόψη, καθώς φαίνεται ότι ένα μέρος της κοινωνίας έχει κουραστεί από τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές και το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων, που συνήθως έπεται. Και από το κάδρο των ευθυνών η κοινωνία δεν βγάζει κανένα! Στην ίδια δημοσκόπηση το 15% θεωρεί βασικό υπεύθυνο για τις μεγάλες επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών την αυτοδιοίκηση…