Η απάντηση Φαρμάκη για τα αντιπλημμυρικά

Αρκετές επικρίσεις δέχθηκε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, από τους έτερους διεκδικητές της Περιφέρειας Σπύρο Σκιαδαρέση και Κώστα Καρπέτα. Αμφότεροι με «πάτημα» τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία «είδαν» έλλειμμα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης με ανακοίνωσή του μιλώντας συνολικότερα για ζητήματα των Υποδομών στη Δυτική Ελλάδας έκανε ειδική αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα υπογραμμίζοντας ότι την τετραετία που πέρασε επενδύθηκαν χρήματα άνω των 70 εκ. ευρώ σε αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποκατάστασης, καθαρισμού και οριοθετήσεων για ποτάμια, χειμάρρους και υδατορέματα. Εκτίμησε έτσι ότι ήταν «ισχυρή η παρουσία της Περιφέρειας και στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με στόχο την αύξηση του βαθμού αντοχής και θωράκισης της Δυτικής Ελλάδας».

Αν θέλουμε να δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα, ποτέ η περιοχή δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί θωρακισμένη από άποψη αντιπλημμυρική. Και ούτε μπορούμε να την θεωρήσουμε τέτοια σε εποχές κλιματικής κρίσης. Ίσως για αυτό και ο Νεκτάριος Φαρμάκης για αύξηση του βαθμού αντοχής και όχι για θωράκιση.

Πάντως η Περιφέρεια έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για μελλοντικές παρεμβάσεις σε μεγαλύτερο επίπεδο και προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα και έχει έτοιμο το σχέδιο για την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό και ο νυν Περιφερειάρχης θέτει ως στόχο της επόμενης θητείας την «ωρίμανση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που προτείνονται από τα στρατηγικά σχέδια».