Νεκτάριος Φαρμάκης: Επί των αποτελεσμάτων πρέπει να κριθούμε και όχι επί των προθέσεων

Στο «Δυτικά Fm 92,8» μίλησε ο νυν και νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει πολύ δουλειά από την Περιφέρεια. «Από την άλλη όμως οι ελλείψεις είναι ακόμη περισσότερες και αυτό που χρειάζεται είναι να πάμε ακόμη πιο μπροστά. Αυτό ζητούν οι πολίτες: ακόμη περισσότερη δουλειά» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται κυρίως από τους συνδυασμούς των Κ. Καρπέτα και Σπ. Σκιαδαρέση περί υλοποίησης έργων που σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ο Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε με νόημα ότι «τα στοιχεία από μόνα τους διαψεύδουν όσους ψάχνουν ιδιοκτήτες στα έργα. Ο ιδιοκτήτης των έργων είναι η ίδια η κοινωνία». «Όσοι αναζητούν ιδιοκτησίες στις ιδέες και στις προθέσεις απευθύνονται σε λάθος κοινωνία, η κοινωνία ζητά αποτέλεσμα» είπε ακόμη και πρόσθεσε «δεν θεωρώ ότι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι έχουν κακές προθέσεις, απλώς είναι οι φυσικές συνεχιστές αυτών, οι οποίοι είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα για τον τόπο μας. Επί των αποτελεσμάτων πρέπει να κριθούμε και όχι επί των προθέσεων».

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε ακόμη στη συνέντευξή του στο στόχο για την Αιτωλοακαρνανία που σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί όπως είπε τα επόμενα χρόνια, το φωτοβολταϊκό πάρκο των ενεργειακών κοινοτήτων. Όπως εξήγησε έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος του, για τον ΟΗΕ έχει κριθεί ως μια καλή πρακτική για το στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και «αυτό που λείπει είναι η εμπέδωση από την Πολιτεία της προτεραιότητας υλοποίησης για αυτό το έργο». «Αν είχε πάρει όρους σύνδεσης το έργο θα βρισκόμασταν σε φάση δημοπράτησης» είπε ακόμη ο Νεκτάριος Φαρμάκης και εξήγησε «ότι δεν τίθεται θέμα να πάρει όσους σύνδεσης, το θέμα είναι πότε θα πάρει. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει η Πολιτεία ότι πρόκειται για ένα project αμιγώς δημοσίου ενδιαφέροντος».

Τέλος ο Νεκτάριος Φαρμάκης αναφερόμενος στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας τόνισε ότι σε επίπεδο βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης των φαινομένων οι ανάγκες σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζονται από τους πόρους της Περιφέρειας π.χ. με καθαρισμούς ρεμάτων, ωστόσο πρόσθεσε ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο υπάρχει ζήτημα με την υποδιαστασιολόγηση των έργων, γιατί πλέον θα πρέπει να σχεδιάζονται για 100 χρόνια πρόβλεψης. Η Περιφέρεια όπως ανέφερε από το 2021 έχει κάνει τη σωστή διαστασιολόγηση των έργων που απαιτούνται και έχει αιτηθεί από το Υπουργείο Υποδομών την εκπόνηση του σχετικού master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια είναι η δεύτερη στη χώρα που έχει εκπονήσει το Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.