Στη Δυτική Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη αναλογία συνδυασμών

Η μικρότερη αναλογία γυναικών υποψηφίων δημάρχων στη Δυτική Ελλάδα

Τις φετινές δημοτικές εκλογές σε αριθμούς αποτύπωσε σε έρευνα της η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ). Και στα στοιχεία που προέκυψαν έχουν αρκετό ενδιαφέρον καθώς για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών σε 332 δήμους συμμετείχαν 1.211 συνδυασμοί.

Ένα ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο που προκύπτει από τους υποψήφιους δημάρχους είναι το γεγονός ότι ενώ στην καποδιστριακή εποχή των δήμων με 1030 δήμους υπήρχαν ελαφρώς περισσότεροι από τριπλάσιοι υποψήφιοι δήμαρχοι, πλέον οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν γίνει τετραπλασιάσει, ενώ στις εκλογές του 2019 που έγιναν με την απλή αναλογική, οι υποψήφιοι ήταν περισσότεροι από πενταπλάσιοι αφού 332 δημαρχίες τις διεκδίκησαν 1.634 υποψήφιοι δήμαρχοι.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει για τη Δυτική Ελλάδα ειδικότερα στις φετινές εκλογές είναι ότι τους 19 δήμους της περιοχής διεκδίκησαν 77 υποψήφιοι δήμαρχοι, εκ των οποίων οι 73 ήταν άνδρες και μόλις τέσσερις γυναίκες. Οι δύο από αυτές στην Αιτωλοακαρνανία η Όλγα Δασκαλή στο Μεσολόγγι και η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου στην Αμφιλοχία. Μάλιστα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τα Ιόνια νησιά εμφανίζουν το μικρότερο σε όλη τη χώρα ποσοστό υποψηφίων γυναικών ως επικεφαλής συνδυασμών, με την αναλογία να φτάνει μόλις το 5%. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι η Δυτική Ελλάδα και η Αττική είχαν τη μεγαλύτερη αναλογία σε συνδυασμούς που διεκδίκησαν τους δήμους. Η αναλογία στη Δυτική Ελλάδα ήταν 4,05 συνδυασμοί, ενώ στην Αττική η αναλογία ήταν 4,92 συνδυασμοί.

Οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι στην Δυτική Ελλάδα ήταν συνολικά 14.398 εκ των οποίων οι 10.166 διεκδίκησαν μία θέση στα κοινοτικά συμβούλια, ενώ η 4.232 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι διεκδίκησαν τις 495 θέσεις των δημοτικών συμβουλίων των 19 δήμων της περιοχής.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News