«Καμπανάκι» από Φαρμάκη για την «ασφυξία» στα έργα από την ταμειακή ροή

Ακόμη και κίνδυνο διάλυσης εργολαβιών βλέπει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
«Λυπάμαι που δεν μπορώ να δώσω λύσεις με περισσότερους πόρους» απάντησε ο Νίκος Παπαθανάσης 

«Ηχηρό καμπανάκι» χτύπησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών, θέτοντας σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη διάρθρωση, αλλά και στη χρηματοδότηση των πιο σημαντικών χρηματοδοτικών «εργαλείων» της χώρας, όπως είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, τοποθετούμενος σε θεματική ενότητα που είχε ως αντικείμενο συζήτησης αυτά τα τρία Προγράμματα (παρουσία του αν. υπουργού Οικονομικών, Ν. Παπαθανάση, του ΓΓ Επενδύσεων, Δ. Σκάλκου και του προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ, Πλ. Μαρλαφέκα), ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αφού υπογράμμισε πως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης κατά 90% απορροφάται σε τακτικές συντηρήσεις (αντιπλημμυρικά, οδικές παρεμβάσεις) δημοσίων υποδομών – και άρα δεν έχει το αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα ήθελαν οι Περιφέρειες – σημείωσε ότι υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός σχετικά με την ταμειακή ροή και το όριο πληρωμών.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας ευθέως για πρόβλημα με την ταμειακή ροή έκανε λόγο για «ασφυξία», που δημιουργείται από εκατοντάδες έργα που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο διάλυσης εργολαβιών ή διακοπής εργασιών, με αποτέλεσμα να τίθεται όπως είπε σε κίνδυνο ο χρόνος υλοποίησης των έργων και οι Περιφέρειες να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με τυχόν επαναδημοπρατήσεις των έργων ή πληρώνοντας τόκους υπερημερίας στους αναδόχους.

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΠΑ είναι της τάξης των 270 εκ. ευρώ (φτάνει γύρω στα 340 εκ. ευρώ με τις υπερδεσμεύσεις), κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ένα «ταβάνι» της τάξης των 50-60 εκ. ευρώ κάθε χρόνο. Όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, αυτό για μία Περιφέρεια που «τρέχει» και παράγει εμπροσθοβαρές έργο, σημαίνει πως κινδυνεύουν με «ασφυξία» πολλά έργα. «Αυτό που ως Περιφέρειες ζητάμε είναι το όριο πληρωμών να φτάσει στο ¼ του ορίου του 4ετούς προγράμματος», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει από τον περασμένο Οκτώβριο ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να αυξηθεί το όριο πιστώσεων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Δυτικής Ελλάδας για το  2023 κατά 20 εκατ. ευρώ  δηλαδή από το ποσό των 151 εκατ. σε 171 εκατ. ευρώ.

Ερχόμενος στο ΕΣΠΑ, εξέφρασε την άποψη ότι η οφείλει να υπάρξει μεγαλύτερη «ευελιξία», αφού όπως σημείωσε, ένα σημαντικό μέρος των πόρων που διατίθεται στα Περιφερειακά Προγράμματα, τελεί υπό την προτεραιοποίηση των διαχειριστικών αρχών των υπουργείων, δηλαδή δεν προσφέρει τον απαιτούμενο χώρο στην αυτοδιοίκηση για να δράσει σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες. «Ζητήματα πολιτισμού, παιδείας, υγείας και άλλα… Είναι πόροι που χρεώνονται στα Περιφερειακά Προγράμματα, αλλά τελούν υπό τις κεντρικές οδηγίες των υπουργείων» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά δεν υιοθετούνται bottom up πολιτικές.

Τέλος, μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Φαρμάκης, αφού τόνισε πως «ο ρόλος των Περιφερειών δεν είναι αυτός που θα θέλαμε», επανέφερε την πρόταση για αξιοποίηση ενός τμήματος των κονδυλίων του Ταμείου, προκειμένου να αυξηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και το αντίστοιχο όριο πληρωμών των Περιφερειών.

Κατανόηση από Παπαθανάση που δεσμεύτηκε για καλύτερες μέρες από 2025

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης παραδέχθηκε ότι η κατάσταση έχει έτσι όπως την περιέγραψε ο Νεκτάριος Φαρμάκης. «Λυπάμαι που δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένες λύσεις με περισσότερους πόρους» είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύτηκε ότι στόχος για το εθνικό σκέλος των Δημοσίων Επενδύσεων είναι ότι δεσμεύσεις υπάρχουν να μπορεί το Κράτος να τις εξυπηρετεί.  Δεσμεύτηκε μάλιστα αυτό να επιτευχθεί ουσιαστικά από το 2025. «Θα είμαστε καλύτερα το 2024 και πολύ καλύτερα το 2025» ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε πως λειτουργεί και πληρώνει με τους στόχους που καλύπτονται. Έχει έναν ενιαίο κανονισμό και μια αρχιτεκτονική που ισχύει για όλες τις χώρες της ενωμένης Ευρώπης. «Αν έπρεπε να είναι πιο στοχευμένη (σ.σ. ως προς τις Περιφέρειες) δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης» δήλωσε χαρακτηριστικά.  Και στη συνέχεια εξήγησε πως το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τη μία και μοναδική αναθεώρηση, διαθέτει σήμερα 600 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία για αντιπλημμυρικά, 180 εκατ. για σιδηροδρομικό δίκτυο, 420 εκατ. ευρώ για οδικό δίκτυο και 86 εκατ. ευρώ για αντιδιαβρωτικά έργα στον Έβρο. Πλέον σύμφωνα με το Νίκο Παπαθανάση το πρόγραμμα είναι «κλειδωμένο» πράγμα που σημαίνει ότι δεν εντάσσεται κανένα άλλο έργο.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News