Εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής «Αφηγήσεις» της Μαρίνας Κουτσοσπύρου

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22/12 στην “Ταξιδεύουσα” η έκθεση ζωγραφικής “ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ” της Μαρίνας Κουτσοσπύρου. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19/1/2024. Ώρες επισκέψεων 10:00 -13:00 και 18:00 – 21:00.

“ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ”

Από μια ρεαλιστική αφετηρία που σύντομα εκτοξεύεται σε μια διαδικασία δημιουργίας νέας αφήγησης και πολλές φορές αποδόμησης , δημιουργούνται νέες προοπτικές . Έργα που δημιουργήθηκαν αρχικά από συγκίνηση και ψυχικές δονήσεις. Η δύναμη του ρευστού στοιχείου, η δύναμη που ασκεί στα έργα το πάθος μου για την σύγχρονη τέχνη. Αυτή η εσωτερική ανάγκη δημιουργεί έναν κόσμο εντυπωσιακών αντιθέσεων , αφηγήσεων, συναισθημάτων , μια νέα πνοή στο κατεστημένο. Με κάθε πινελιά, η σκιά, αφηγούμαι μια ιστορία που υπερβαίνει πολλές φορές τα περιορισμένα πλαίσια της πραγματικότητας και ανοίγει πόρτες σε έναν κόσμο νέων ερμηνειών και ατελείωτο χώρο ανακαλύψεων. Από την πραγματική ενατένιση ενός τοπίου ή την ονειρική μιας ουτοπίας μετατρέποντας έτσι την άυλη αισθησιακή ή φαντασιακή εμπειρία σε ενσώματη αισθητική. – Μαρίνα Κουτσοσπύρου.

“Αναπτύσσοντας μία ιδιότυπη εικαστική γραφή που βρίθει από αφηγηματικότητα μεστή, κι από συναίσθημα είναι χορτάτη, η ζωγράφος, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, δικαίως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο δυναμικές – και εργατικές – γυναικείες φωνές που έχει να αναδείξει η σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή.
Μελετώντας κανείς το σύνολο της εργασίας της, από τα πρώιμα της χρόνια, μέχρι και σήμερα, με ευκολία, θα διαπιστώσει, πως η Κουτσοσπύρου δεν διστάζει να εκφραστεί, να πειραματιστεί και να καταπιαστεί ελεύθερα με την θεματολογία που θα της κεντρίσει, κάθε φορά, το ενδιαφέρον, απέχοντας πολύ από το να εμμένει σε πετυχημένες στερεοτυπικές συμπεριφορές και τεχνάσματα.
Αντιθέτως, η εργασία της διακρίνεται από μια πλούσια, σε επίπεδο θεματολογίας, αλλά και τεχνικής απόδοσης, προσέγγιση που αγκαλιάζει και συνενώνει τον οικείο ρεαλισμό της πραγματικότητας με την αφαιρετική, και συντριπτική συχνά, εισβολή της φαντασίας και του ονείρου εντός της.
Ανθρώπινες φιγούρες, άντρες, γυναίκες, παιδιά, τοποθετημένες στα περιβάλλοντα που ανήκουν, σε αστικά ή φυσικά περιβάλλοντα, σε περιβάλλοντα φτιαγμένα από μύθο κι ιστορία, σουρεαλισμό ή και ρομαντισμό ακόμα, γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός ευφάνταστου ζωγραφικού θιάσου που για το τέλος σου αφήνει μια αίσθηση απαλή, σαν χάδι, μιας εποχής άλλης που την φιλοξενούμε μέσα μας• πολύτιμη βαθιά σαν νοσταλγία.” – Nικολένα Καλαϊτζάκη, Ιστορικός Τέχνης/Curator, Μέλος AICA Ελλάδος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρίνα Κουτσοσπύρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλ/νιας. Εισάχθηκε πρώτη στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, και στην πρώτη πεντάδα εισακτέων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου και αποφοίτηση το 2001.Πτυχίο Ζωγραφικής με γενικό βαθμό ΑΡΙΣΤΑ. Εξειδικεύτηκε στη Διδασκαλία της Τέχνης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και στο Εργαστήριο Ψηφιδωτού&Αγιογραφίας. Συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις[80] σε Ελλάδα&Εξωτερικό, 3 ατομικές εκθέσεις, συμμετοχή σε διεθνή Artfair Τέχνης όπως στο Artbasel Miami 2019 ,MantovaArtexpo Italy-2019, OlympiaArtfair ,Tokyo-2021 Artfair,Barcelona -2021, Artfair France- 2021, ArtfairMonaco, 2022. Σκηνογραφία Θεατρικών παραστάσεων, ,1οΒραβείο Ζωγραφικής σε Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Κρήτης[Κριτική επιτροπή –Δρ.Κωνσταντίνος Β.Πρώιμος&Δρ. Ντενίζ Χλόη Αλεβίζου 2017] Διεθνές Βραβείο Caravagio [Great Master of Art] Milano, Διάκριση ως φιναλίστ ‘’CFA Artist of the Year Award’’ από τον οργανισμό CIRCLE FOUNDATION FOR THE ARTS . Έργα της κοσμούν Μουσεία, δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο όπου και διατηρεί το καλλιτεχνικό της ατελιέ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News