Άγονος ο διαγωνισμός για το Πολεοδομικό του Αγρινίου

Kαι ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα και το Ειδικό Πολεδομικό της Τριχωνίδας

Σέρνοντας προχωρά η πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας κάτι που αποτυπώνεται με ιδιαίτερα έντονο τρόπο και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά ειδικότερα στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου.

Αν και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης στα τέλη του 2021 η προκήρυξη για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου (που αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Παραβόλας, Μακρυνείας, Αρακύνθου, Θεστιέων, Αγρινίου και Αγγελοκάστρου, δηλαδή όλη την περιοχή πέριξ της Τριχωνίδας) δεν έχει ακόμη βγει από το ΤΕΕ, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει αυτό το τεράστιο project για το σύνολο της χώρας. Και η αιτία παραμένει άγνωστη…

Για το υπόλοιπο τμήμα του Δήμου Αγρινίου, δηλαδή για τις Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων και Στράτου το καλοκαίρι η βγει η προκήρυξη για την ανάθεση της πολεοδομικής μελέτης, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς όμως με πρόσφατη απόφαση του ΤΕΕ ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, αφού δεν υπήρξε προσφορά από κανένα ενδιαφερόμενο. Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση, τη στιγμή που υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα στο χωροταξικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης.

Υπήρξε ωστόσο ενδιαφέρον για τις μελέτες των Δήμων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου και εκεί οι διαγωνισμοί προχωρούν

Η θετική εξέλιξη όμως υπάρχει για τους υπόλοιπους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς το καλοκαίρι μαζί με το Αγρίνιο είχαν προκηρυχθεί και τα αντίστοιχα πολεοδομικά σχέδια των Δήμων Μεσολογγίου (με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ), Ναυπακτίας (με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ), Αμφιλοχίας (με προϋπολογισμό 855.000 ευρώ) και Ξηρομέρου (με προϋπολογισμό 865.000 ευρώ). Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε ενδιαφέρον από μελετητικά γραφεία – κοινοπραξίες. Μάλιστα για τους Δήμους Ναυπακτίας και Ξηρομέρου έχουν υποβληθεί δύο προτάσεις, ενώ από μία για τους Δήμους Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας.

Η διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΕΕ δεν έχει ολοκληρωθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εκτιμάται όμως ότι αυτό θα γίνει το προσεχές διάστημα και έτσι τους πρώτους μήνες του 2024 καλώς εχόντων των πραγμάτων οι πολεοδομικές μελέτες για αυτούς τους τέσσερις δήμους της Αιτωλοακαρνανίας θα αρχίσουν να εκπονούνται.

Προς επαναδημοπράτηση το ΤΠΣ Ακτίου – Βόνιτσας

Η περίπτωση του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας είναι επίσης χαρακτηριστική των καθυστερήσεων που συνοδεύουν από την αρχή την προσπάθεια της πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας.

Ενταγμένα και αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης από τα τέλη 2021 μαζί με το Ειδικό Πολεοδομικό, σήμερα δύο χρόνια μετά οδεύει σε επαναδημοπράτηση. Στην περίπτωση αυτή ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα πέρυσι το καλοκαίρι, μάλιστα στα τέλη του 2022 αναδείχθηκε και προσωρινός ανάδοχος για τη μελέτη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπογράφτηκε η σύμβαση, αφού η περίπτωση της μελέτης για το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας εντάσσεται σε αυτές που διαπιστώθηκε από το ΤΕΕ και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι αφενός στα Τεύχη των διαγωνισμών δεν καθορίζονταν επακριβώς το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους και αφετέρου οι ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις των υποβληθεισών οικονομικών προσφορών δεν διασφάλιζαν την απαιτούμενη ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου.

«Καμπανάκι»

Το «στοίχημα» πλέον αυτές οι καθυστερήσεις να ξεπεραστούν και τα πολεοδομικά σχέδια για όλη τη χώρα να προχωρήσουν καθώς πλέον πιέζουν και τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη από το καλοκαίρι ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού υπογραμμίζοντας πως «η μεταρρύθμιση θα θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί εάν ολοκληρωθούν τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε 700 δημοτικές ενότητες, καθώς τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια», με ενδεικτική ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News