«Σπάει» το μέτωπο «στην… απευκταία περίπτωση ενός Πρωτοδικείου»

Στο Μεσολόγγι, στην απευκταία περίπτωση ενός Πρωτοδικείου, λένε οι Δήμοι Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου
Όχι και τόσο αρραγές το μέτωπο στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς αναζητείται ακόμη ο κοινός βηματισμός ενάντια στο νέο δικαστικό χάρτη

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο δικαστικό χάρτη ήταν η πρώτη απόφαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου αμέσως μετά τη διεξαγωγή των δημαιρεσιών.

Ο δήμος Μεσολογγίου υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα που προτάθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης ζητώντας να διατηρηθεί ως έχει ο δικαστικός χάρτης στην Αιτωλοακαρνανία συμπεριλαμβανομένων των Πρωτοδικείων Αγρινίου, Μεσολογγίου και του Εφετείου στο Αγρίνιο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι ζήτησε από τους δήμους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα, ενόψει τη συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Ήδη από τις προηγούμενες μέρες οι δήμοι Ναυπακτίας και Ξηρομέρου ανταποκρίθηκαν υιοθετώντας το ψήφισμα που προτάθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο.

Η… ακρότητα με τρία Πρωτοδικεία, ένα για κάθε Δήμο 

Ωστόσο το ψήφισμα αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει 100% ενιαίο μέτωπο στην Αιτωλοακαρνανία αναφορικά με το δικαστικό χάρτη. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου και οι δήμοι που υιοθέτησαν το ψήφισμά του μπαίνουν στη διαδικασία να συζητήσουν περίπτωση που εφαρμοστεί ο κανόνας του ενός πρωτοδικείου ανά νομό. «Στην απευκταία περίπτωση που παραμείνει ένα Πρωτοδικείο στην Αιτωλοακαρνανία τούτο θα πρέπει να είναι του Μεσολογγίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα. Η αναφορά αυτή μάλιστα συμπληρώνεται από μία «ακραία» σκέψη με την οποία επιχειρείται να εξηγηθεί η αντίθεση στην ενδεχόμενη κατάργηση του πρωτοδικείου Μεσολογγίου. Αναφέρεται στο ψήφισμα ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου «καλύπτει μία τεράστια γεωγραφική έκταση των δήμων Ξηρομέρου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, έκταση που δικαιολογεί τουλάχιστον 3 πρωτοδικεία».

Είναι προφανές ότι η απάντηση στον κανόνα ένα Πρωτοδικείο ανά νομό, που πιθανότατα να εφαρμόσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να είναι ένα πρωτοδικείο ανά δήμο…. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η ακρότητα δεν συμπληρώνεται από το αντίστοιχο αίτημα για ίδρυση Πρωτοδικείων στη Ναύπακτο και τον Αστακό.

Σε κάθε περίπτωση αυτού του τύπου οι αναφορές στο ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου έρχονται και ως απάντηση μιας σχετικής αναφοράς που γίνεται στο πόρισμα της αρμόδια σε επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η οποία φαίνεται να «φωτογραφίζει» την Αιτωλοακαρνανία δικαιολογώντας την εξαίρεση να υπάρχει Πρωτοδικείο εκτός της έδρας ενός νομού στην περίπτωση, όπου υπάρχουν εμφανή πληθυσμιακά κριτήρια ή καλύτερη κτιριακή υποδομή που να καθιστούν προτιμότερη τη μη επιλογή της πρωτεύουσας ενός νομού ως έδρας Πρωτοδικείου.

Όμως την ίδια ώρα το πόρισμα του Υπουργείου χαρακτηρίζει τους νομούς με δύο ή τρία Πρωτοδικεία, όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Αχαΐα, αντίστοιχα, «προνομιούχους»… Η απάντηση σε ένα τέτοιο σκεπτικό από τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορεί να είναι να «αν πάτε σε ένα Πρωτοδικείο κρατήστε αυτό του Μεσολογγίου, γιατί είναι έδρα του νομού».

Αντιθέτως με τέτοιου τύπου αντεπιχειρήματα απλώς «αναβιώνει» η απατηλή αντιπαλότητα μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου, που ιστορικά έχει πάει πίσω συνολικά τις διεκδικήσεις της Αιτωλοακαρνανίας. Πόσο μάλλον όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται εσχάτως πως δεν υιοθετεί τις γνωμοδοτήσεις που έλαβε και πως ο διάλογος για την αναδιάταξη των δικαστηρίων στη χώρα θα γίνει από μηδενική βάση.

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στην Αιτωλοακαρνανία δεν αντιμετωπίζουν το θέμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και δεν έχουν αναπτύξει κοινό βηματισμό, όπως θα περίμενε κανείς. Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Μεσολογγίου μετά την επίσκεψη των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας στα δικαστικά μέγαρα της περιοχής προκάλεσε σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου και από αυτήν προέκυψαν τα εν λόγω ψηφίσματα. Αντίθετα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου ζήτησε την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου διαπιστώνοντας ότι μάλλον το ψήφισμα που είχε λάβει ο Δήμος Αγρινίου από το Νοέμβριο δεν αρκεί για να αποτραπούν τα σχέδια του Υπουργείου για την περιοχή.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News