Με επιτυχία η εκδήλωση αφιερωμένη στην Εξωτερική Ορθόδοξη Ιεραποστολή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 και ώρα 7.00 μ.μ. από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής ʺΟ ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ”, που εδρεύει στο Αγρίνιο, εκδήλωση αφιερωμένη στην Εξωτερική Ορθόδοξη Ιεραποστολή.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας Και Ακαρνανίας, διοργανώθηκε στα πλαίσια της καθιερωμένης από την Εκκλησία της Ελλάδος ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ (Β΄ Εβδομάδος των Νηστειών) και έλαβε χώρα στη φιλόξενη αίθουσα της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σπύρος Ι. Παπαθανασίου, ο οποίος στη σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στο μεγάλο χρέος μας ως ορθοδόξων χριστιανών έναντι των αδελφών μας, που δεν έχουν γνωρίσει ακόμη την χριστιανική αλήθεια και στους οποίους καλούμαστε να μεταδώσουμε το φως του «Ηλίου της Δικαιοσύνης». Τόνισε ότι δεν μπορούμε να νιώθουμε πνευματικά αυτάρκεις, όταν αδιαφορούμε για τον ευαγγελισμό των εθνών και την σωτηρία όλου του κόσμου, ενώ επισήμανε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος καθιέρωσε την Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής, για να μας θυμίζει το χρέος μας για τη διάδοση του Ευαγγελίου στους μη χριστιανικούς λαούς και να μας καλεί σε συμπαράσταση στους ορθοδόξους Ιεραποστόλους, που με αυταπάρνηση συνεχίζουν στις ημέρες μας το έργο των Αγίων Αποστόλων σε πολλά σημεία του πλανήτη μας. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Δαμασκηνό για την μεγάλη ευλογία και τιμή να παρευρίσκεται στην εκδήλωση και κάλεσε τον κεντρικό ομιλητή Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αλλά και πολύ γνωστό και αγαπητό κληρικό στους Αγρινιώτες λόγω της πολύχρονης διακονίας του στη Χριστιανική Ένωση Αγρινίου, να παρουσιάσει το θέμα του, που είχε τον τίτλο: «ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ».

Ο π. Χριστοφόρος με τον γλαφυρό λόγο του και την παράλληλη προβολή συναρπαστικού οπτικού υλικού από το έργο της Ελληνικής Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Κονγκό κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου του καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.

Στην αρχή αναφέρθηκε στο έργο των πρώτων ορθοδόξων ελλήνων ιεραποστόλων στο Κονγκό π. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου (+1972) και π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη (+1998), οι οποίοι με μαρτυρικό φρόνημα και αποστολικό ζήλο κήρυξαν το Ευαγγέλιο στη Χώρα αυτή, κατήχησαν και βάπτισαν χιλιάδες ιθαγενείς και ίδρυσαν τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην καρδιά της Αφρικής, για να φτάσει στο σήμερα που στο Κονγκό υπάρχουν τρεις ορθόδοξες μητροπόλεις, που ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (Κινσάσας, Κανάγκας και Κατάγκας).

Την Μητρόπολη Κινσάσας, που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κονγκό Κινσάσα, σήμερα διαποιμαίνει ο καταγόμενος από το Αγρίνιο Μητροπολίτης Θεοδόσιος. Από το ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως Κινσάσας, αλλά και από το αντίστοιχο έργο των πρώτων ιεραποστόλων στην Κανάγκα, ο ομιλητής π. Χριστοφόρος παρουσίασε πολλές και εντυπωσιακές πλευρές, που μαρτυρούν την ανεκτίμητη προσφορά της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στους εκεί αδελφούς μας ιθαγενείς.

Από το μακρινό Κονγκό ο ομιλητής μετέφερε και παρουσίασε στους Αγρινιώτες ακροατές του συγκινητικές σκηνές από κατηχήσεις, ομαδικές βαπτίσεις, ανεγέρσεις ναών, χειροτονίες νέων κληρικών, τέλεση θείων μυστηρίων, ίδρυση και λειτουργία σχολείων και ιατρείου, οργάνωση συσσιτίων, διανομές αγαθών κ.λπ.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο Ιεραποστολής για την πρωτοβουλία του αυτή, ευχαρίστησε τον ομιλητή π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη για την άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική παρουσίαση του έργου της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στο Κονγκό και τόνισε την κορυφαία θέση, που έχει στη ζωή της Εκκλησίας μας ο μαρτυρικός αγώνας των ιεραποστόλων μας για τον ευαγγελισμό των εθνών. Είναι μάλιστα καιρός, είπε, ορθόδοξοι ιεραπόστολοι που έδωσαν τη ζωή τους στο πεδίο της εξωτερικής ιεραποστολής να προστεθούν ως σύγχρονοι άγιοι στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον Σεβασμιώτατο και πολλοί ιερείς, καθώς και η Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Χρυσούλα Τασολάμπρου.

Αγρίνιο: Με επιτυχία η εκδήλωση αφιερωμένη στην Εξωτερική Ορθόδοξη Ιεραποστολή

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr