Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας : Από αύριο οι αιτήσεις για τα Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ

Η χορήγηση των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2024 αρχίζει στις 4 Απριλίου 2024 διαρκεί έως 31 Οκτωβρίου 2024 και αφορά σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, και με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 29.000 ευρώ, προσαυξανόμενο με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου με αναπηρία 67% και πάνω που συνοικεί και βαρύνει το φορολογούμενο (εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω). Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης Τυφλότητας και Βαριάς Νοητικής Υστέρησης (Β.Ν.Κ.) που λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, δικαιούνται Κάρτα Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

Οι δικαιούχοι ή εκπρόσωποι αυτών μπορούν να προσέρχονται σε όλα τα ΚΕΠ του Νομού, στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στο Μεσολόγγι (τηλ. 2631361113, 2631361201) και στο Τμήμα Υγείας Αγρινίου (Ε.Ο. Αγρινίου – Ιωαννίνων και Τσιτσιμελή, 30131, Αγρίνιο, τηλ. 2641028720, 2641364312, 2641363251).
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
• Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
• Δύο φωτογραφίες (για καινούργια κάρτα) και τρεις για τις περιπτώσεις δικαιούχων δελτίου συνοδού.
• Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής σε ισχύ όπου αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας, 67% και άνω εκτός από γνωματεύσεις ΚΕΠΑ όπου δεν απαιτείται η αναγραφή του παθολογοανατομικού ποσοστού ή
• Όσοι λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. ή τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων προσκομίζουν βεβαίωση λήψης επιδόματος όπως αυτή προβλέπεται ή
• Όσοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας επ’ αόριστον, προσκομίζουν σχετική απόφαση Διοικητικού Διευθυντή του Ασφαλιστικού Φορέα ή του ΕΦΚΑ (η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω).

Όσοι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, σε ισχύ, (αρ.106, ν. 4921/2022) με τη σήμανση “II” δεν απαιτείται να προσκομίσουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.
Άτομα με αναπηρία όρασης ή νοητική υστέρηση δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους. Για τη λήψη καρτών μετά συνοδού απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής όπως αυτή προβλέπεται.

Για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα συγκοινωνίας του Αστικού ΚΤΕΛ του Νομού, απαιτείται εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου φορολογικού έτους από το οποίο να προκύπτει ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι τριών (23.000) ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι εννέα (29.000) ευρώ. Το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω.

Όσοι υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια εισοδήματος δικαιούνται δελτίο μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των Υπεραστικών ΚΤΕΛ μόνο. Οι ολικά τυφλοί εξαιρούνται των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr