«SOS» από Φαρμάκη σε Σκυλακάκη για το ρεύμα των ΤΟΕΒ

Ν. Φαρμάκης: Συσσωρευμένα χρέη και αυξημένο ενεργειακό κόστος οδηγούν σε ασφυξία την πρωτογενή παραγωγή και απαιτούν άμεσες και οριστικές λύσεις»

Ισχυρό «sos» για το χρόνιο πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) που σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί την αρδευτική περίοδο και δημιουργεί «θηλιά ασφυξίας» στον αγροτικό κόσμο, αποτελεί η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, (η οποία κοινοποιείται επίσης, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου).

«Τα συσσωρευμένα από πολλά έτη χρέη και η έως τώρα αποτυχία ικανοποιητικής / βιώσιμης, για όλα τα μέρη, ρύθμισής τους, καθιστούν το ζήτημα επικίνδυνο αφού υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο μη ηλεκτροδότησης των ΟΕΒ. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας και το σοβαρό πλήγμα στην εθνική οικονομία, λόγω της σημαντικής εισφοράς του εν λόγω τομέα στην εθνική πρωτογενή παραγωγή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας την ανάγκη να ληφθεί άμεσα πρωτοβουλία για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης, σημειώνει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει σταθεί στο πλευρό των ΟΕΒ με κάθε δυνατό τρόπο, εκτελώντας μεταξύ άλλων πολλά και σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της αρδευτικής δυνατότητας των καλλιεργειών, αλλά και καταβάλλοντας προσπάθειες για την μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω ηλεκτρικής παραγωγής από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. «Ωστόσο το πρόβλημα που σας αναφέρω είναι πλέον υφιστάμενο και όχι μελλοντικό και απαιτεί άμεσες και επείγουσες ενέργειες για την επίτευξη μιας κατά το δυνατόν ομαλής αρδευτικής περιόδου» προσθέτει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει και μία συνάντηση εργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για να εντοπιστεί η βέλτιστη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα.

Αναλυτικά η επιστολή:

Βρισκόμαστε πλέον κοντά στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου και το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται μπροστά σε ένα περιβάλλον έντονης ανησυχίας.

Όπως ήδη γνωρίζετε υπάρχει έντονο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ κυρίως λόγω οφειλών προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συσσωρευμένα από πολλά έτη χρέη και η έως τώρα αποτυχία ικανοποιητικής/βιώσιμης,για όλα τα μέρη, ρύθμισής τους, καθιστούν το ζήτημα επικίνδυνο αφού υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο μη ηλεκτροδότησης των ΟΕΒ.

Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας και το σοβαρό πλήγμα στην εθνική οικονομία, λόγω της σημαντικής εισφοράς του εν λόγω τομέα στην εθνική πρωτογενή παραγωγή. Ταυτόχρονα, η ζημιά αυτή θα αφορά και στην πλειονότητα των μελών των εν λόγω ΟΕΒ που καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, γεγονός που καθιστά την εν λόγω κατάσταση για αυτούς εντελώς άδικη, αφού θα υποστούν και προσωπικά, για το εισόδημά τους δηλαδή, το αποτέλεσμα των συσσωρευμένων χρεών των εν λόγω ΟΕΒ.

Ως εκ τούτου φρονώ ότι θα πρέπει να ληφθεί άμεσα πρωτοβουλία για την οριστική επίλυση του θέματος, το οποίο κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι έξαρση ωστόσο φέτος εγκυμονεί κίνδυνο οριστικού “black out” με καταστροφικά αποτελέσματα.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι μέχρι και φέτος η Περιφερειακή μας Αρχή έστεκε στο πλάι του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας με κάθε τρόπο, ακόμα και παριστάμενη ως μάρτυρας ενώπιον της Δικαιοσύνης κατά την διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων στα οποία συχνά κατέφευγαν κάποιοι από τους ΟΕΒ.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η μη δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης τακτοποίησης των οφειλών των ΟΕΒ με τους παρόχους ενέργειας συνιστούν “εκρηκτικό μίγμα” που ναρκοθετεί την φετινή αγροτική παραγωγή.

Είμαι σίγουρος πώς έχετε γνώση των σημαντικών ενεργειών που γίνονται τόσο από το ΥΠΑΑ όσο και από την ΠΔΕ για την χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων που αναβαθμίζουν τις υποδομές άρδευσης.

Είμαι επίσης βέβαιος ότι έχετε γνώση των πρωτοβουλιών της ΠΔΕ αναφορικά με το μελλοντικό ενεργειακό κόστος των εν λόγω οργανισμών.

Ωστόσο το πρόβλημα που σας αναφέρω είναι πλέον υφιστάμενο και όχι μελλοντικό και απαιτεί άμεσες και επείγουσες ενέργειες για την επίτευξη μιας κατά το δυνατόν ομαλής αρδευτικής περιόδου.

Ταυτόχρονα όμως και παράλληλα με την όποια άμεση ρύθμιση του προβλήματος ηλεκτροδότησης των ΟΕΒ θα πρέπει να επισπευσθεί και οριστική λύση για την μείωση του ενεργειακού κόστους των εν λόγω οργανισμών. Είναι μείζον και εξαιρετικά επείγον σε μια περίοδο που η ενέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα κάθε παραγωγικής διαδικασίας και φυσικά σε μια περιοχή όπως η Δυτική Ελλάδα που δεν αντέχει να απωλέσει τον σημαντικότερο τομέα παραγωγής του τοπικού ΑΕΠ.

Είμαι βέβαιος ότι θα αντιληφθείτε την αγωνία των συμπολιτών μου που προσπαθώ να αποτυπώσω καθώς και την αναγκαιότητα λήψης άμεσων πρωτοβουλιών, ίσως από περισσότερους του ενός φορέων, προκειμένου να δοθεί λύση στο ως άνω πρόβλημα. Ως εκ τούτου, σας παρακαλώ για τη λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους σας αλλά και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φορέα σε μια συνάντηση εργασίας που θα παράξει αποτελέσματα για την συνέχιση της αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι επισυνάπτεται η υπ’ αρ. πρωτ. ΠΔΕ/ΓΠ/80534/1158 επιστολή μου προς τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία αποτυπώνεται λεπτομερώς η βαρύτητα του πρωτογενούς τομέα στην Π.Δ.Ε αλλά και προτείνονται συγκεκριμένες άμεσες λύσεις για το ενεργειακό θέμα.

Επισυνάπτεται επίσης, αναλυτικός κατάλογος αρδευτικών έργων υποδομής που εκτελούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχα έργα μεγαλύτερης ευρύτητας εκτελούνται από το Υπουργείο Υποδομών με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ ή το Τ.Α.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr