«Αυτοσυγκράτηση» στα έργα από την Περιφέρεια λόγω ταμειακής ροής από το ΥΠΟΙΚ

Nεκτάριος Φαρμάκης: «Συγκρατούμαι, αν θα δημοπρατήσω έργα τώρα ή αργότερα»

Σε κατάσταση αναμονής, εκτίμησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης ότι βρίσκονται στην παρούσα φάση οι Περιφέρειες της χώρας αναφορικά με τα οικονομικά τους και την ταμειακή ροή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε, μιλώντας «Δυτικά Fm 92,8» και στην εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη, οι ανελαστικές δαπάνες -μισθολογικό και ενεργειακό κόστος- έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30% χωρίς ανάλογη αύξηση στους ΚΑΠ των Περιφερειών. «Δεν ζούμε εκτός πραγματικότητας, είμαστε διατεθειμένοι να σφίξουμε το ζωνάρι, όμως δεν μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο τη λειτουργία της ίδιας μας της ύπαρξης. Έχουμε ανάγκες πληρωμής βάσει αυτού κάνουμε συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου αναλογικά να γίνεται και η “αιμοδότηση” των Περιφερειών» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον.

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε σε ένα νεφελώδες τοπίο, γιατί έτσι δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε. Αυτή τη στιγμή συγκρατούμαι αν θα δημοπρατήσω τώρα ή τον άλλο ή το μεθεπόμενο μήνα ένα έργο, γιατί αν ξεκινήσει το έργο, θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνεται… Αν ήδη έχουμε ζόρι με τις πληρωμές, τι θα συμβεί αν μπουν και άλλα έργα; Αν ξέρουμε τουλάχιστον ότι π.χ. σε έξι μήνες θα λυθεί το ζήτημα με τις ταμειακές ροές, θα μπορούμε να κάνουμε καλύτερα το σχεδιασμό μας» ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας παράλληλα εκτίμησε ότι επί του παρόντος τουλάχιστον δεν υφίσταται κίνδυνος να μείνουν ημιτελή υπό εξέλιξη έργα, εκτός από το να έρθουν αντιμέτωπα με κάποιες καθυστερήσεις. Πάντως ο Νεκτάριος Φαρμάκης είχε θέσει στο συνέδριο της ΕΝΠΕ τον περασμένο Νοέμβριο το θέμα της ταμειακής ροής στα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώπιον του αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Ν. Παπαθανάση. Είχε ζητήσει τότε το όριο πληρωμών να φτάσει στο ¼ του ορίου του 4ετούς προγράμματος, το αίτημα αυτό όμως φαίνεται ότι πως όχι δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι τώρα, αλλά οι Περιφέρειες σφίγγουν το ζωνάρι και ο σχεδιασμός τους για τα έργα ανατρέπεται τουλάχιστον χρονικά…

Σε σχέση με το αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομία, τα πράγματα στην πράξη φαίνεται ότι είναι αρκετά διαφορετικά…

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr