14,4% κάτω ο κίνδυνος φτώχειας στη Δυτική Ελλάδα την εξαετία

Σε ανοδική πορεία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ την τελευταία πενταετία, αλλά η έντονη παρουσία Ρομά «θαμπώνει» την εικόνα για τον κίνδυνο φτώχειας

Σε πολύ υψηλό επίπεδο παραμένει η φτώχεια στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, με βάση τα στοιχεία του 2023, ανέρχεται στο 26,1% του πληθυσμού της χώρας (δηλαδή 2.658.400 άτομα).

Η πρόσφατη στατιστική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ έδειξε ότι στη Δυτική Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι αρκετά πιο πάνω από το εθνικό μέσο όρο και φτάνει στο 35,2%, δηλαδή 228.166 άτομα στη Δυτική Ελλάδα βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φτώχειας. Οι στατιστικές δείκτες αποτυπώνουν βεβαίως την πραγματικότητα, ωστόσο η ανάγνωσή τους έχει σημασία να γίνεται και σε κάθε βάθος χρόνου προκειμένου να αποτυπώνεται πληρέστερα η πορεία των πραγμάτων. Εκ πρώτης όψεως το 35,2% σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό αποτυπώνει πράγματι μια ζοφερή πραγματικότητα, ωστόσο δεν μπορεί κάνει να παραγνωρίσει ότι τα τελευταία έξι περίπου χρόνια υπάρχει μια συνεχής πτωτική πορεία αυτού του αρνητικού δείκτη στη Δυτική Ελλάδα, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας.

Σε συνεχή πορεία μείωσης ο κίνδυνος φτώχειας στη Δυτική Ελλάδα

 

Η πτωτική πορεία του δείκτη του κινδύνου φτώχειας στη Δυτική Ελλάδα

Πράγματι λοιπόν με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό στον κίνδυνο φτώχειας. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2022 ήταν ο αρνητικός πρωταθλητής μεταξύ των ελληνικών περιφερειών και με βάση βέβαια τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το 2023, εμφανίζεται μια μείωση της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων (από 37,2 σε 35,2), κατατάσσοντας πλέον τη Δυτική Ελλάδα στη δεύτερη θέση, με πρώτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Έτσι σε σχέση με το έτος 2018, ο δείκτης αυτός έχει μειωθεί κατά 14,4%. Την περίοδο της πανδημίας, όπως ήταν φυσικό, ο δείκτης αυτός αυξήθηκε και έφθασε στην ανώτερη τιμή του (43,7% ο έτος 2020). Και πλέον σε σχέση με την περίοδο αυτή ο δείκτης πλέον έχει μειωθεί κατά 19,5%. Προφανώς η φτώχεια, ως πρόβλημα υφίσταται και σήμερα, όμως για τη Δυτική Ελλάδα, που είχε ένα πολύ κακό σημείο εκκίνησης, αυτή η μείωση που παρατηρείται δείχνει ότι η πορεία έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, έστω και αργούς ρυθμούς.

Αύξηση σε ΑΕΠ και κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Η ανοδική πορεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Πράγμα που επίσης αποτυπώνεται και στους αριθμούς άλλων θετικών οικονομικών δεικτών. Για παράδειγμα με βάση και τα τελευταία στοιχεία των της Eurostat σε σχέση με το έτος 2018, η Δυτική Ελλάδα καταγράφει την 6η μεγαλύτερη αύξηση στο ΑΕΠ, στο σύνολο των 13 Περιφερειών της Ελλάδος (+14%). Σε σχέση δε με το 2020 (όπου υπήρξε συνολικά πτώση του ΑΕΠ λόγω της πανδημίας) η αύξηση διαμορφώνεται στο 24%.

Επίσης με βάση πάλι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, αξίζει να σημειωθεί ότι η Δυτική Ελλάδα καταγράφει την 5η μεγαλύτερη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο σύνολο των 13 Περιφερειών σε σχέση με το έτος 2018 (+19%), ενώ σε σχέση δε με το 2020 (λόγω της πανδημίας) η αύξηση διαμορφώνεται στο 27%.

Η πορεία του ΑΕΠ της Δυτικής Ελλάδας την προηγούμενη πενταετία
Η έντονη παρουσία των Ρομά «θαμπώνει» την εικόνα

Επίσης κάτι που δεν αποτυπώνεται πάντοτε ευδιάκριτα στις στατιστικές -και έχει σημασία όταν γίνονται συγκρίσεις μεταξύ Περιφερειών- είναι τοπικές ιδιαιτερότητες που πάντα παίζουν ρόλο είτε θετικό, είτε αρνητικό. Στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας μια τέτοια ιδιαιτερότητα, που «παραμορφώνει» κάπως τις στατιστικές, είναι το γεγονός ότι η περιοχή είχε και έχει αρκετά έντονη παρουσία οικισμών Ρομά, που παραδοσιακά καταγράφουν πολύ χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα. Με βάση την τελευταία έρευνα του Υπουργείου Εργασίας για τους Ρομά, η Δυτική Ελλάδα αποτελεί την Περιφέρεια με τον μεγαλύτερο ποσοστό οικισμών Ρομά (65 στο σύνολο των 354). Αντίστοιχα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη περιφέρεια μετά την Αττική και την Αν. Μακεδονία και Θράκη με το μεγαλύτερο ποσοστό συνολικού πληθυσμού Ρομά (15.898 ή 15,3% στο σύνολο του πληθυσμού). Με βάση την ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι οι συνθήκες διαβίωσης, η ελλιπής γνώση ελληνικών και το χαμηλό οικονομικό επίπεδο οδηγούν στην παιδική εργασία, την περιθωριοποίηση αλλά και τους πρώιμους γάμους με αποτέλεσμα την πρόωρη σχολική εγκατάλειψη. Το γεγονός αυτό στερεί από τους νέους Ρομά και ειδικά από τις γυναίκες και τα κορίτσια τη δυνατότητα για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους εν γένει. Επισημαίνονται επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην πρόσβαση στην εργασία, ως αποτέλεσμα της ύφεσης των παραδοσιακών τους επαγγελμάτων, της έλλειψης εκπαιδευτικών ή επαγγελματικών δεξιοτήτων, των διακρίσεων και των εμποδίων στην εύρεση εργασίας. Τα προβλήματα αυτά οδηγούν στην αποκοπή των Ρομά από την τυπική αγορά εργασίας, εγκλωβίζοντάς τους σε χαμηλό οικονομικό επίπεδο, σε εργασίες εποχιακού χαρακτήρα, χαμηλής ειδίκευσης και χαμηλών αμοιβών χωρίς βιώσιμες οικονομικά προοπτικές.

Τούτων δοθέντων καταλαβαίνει κανείς πως ο τόσος μεγάλος πληθυσμός Ρομά, που φιλοξενεί η Δυτική Ελλάδα, «θαμπώνει» έστω και μερικώς την εικόνα τέτοιων δεικτών, καθώς αν μιλούσαμε για ισχνή παρουσία της εν λόγω κοινωνικής ομάδας, όπως π.χ. η Ήπειρος ή η Πελοπόννησος, τα νούμερα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά.

Η χαρτογράφηση των οικισμών των Ρομά στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr