Αντλησιοταμίευση στην Τριχωνίδα: Τέσσερις κοινοτικές οδηγίες επικαλείται η Κομισιόν

Ζητά πλήρη συμμόρφωση

Το θέμα των έργων αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Μαρίας Ζαχαρία. Η απάντηση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Jessica Roswall, υπενθυμίζει τα αυστηρά όρια που ισχύουν βάσει των κανονισμών και των οδηγιών της Ε.Ε. για έργα σε περιοχές Natura, όπως η Τριχωνίδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος γίνεται για το έργο της αντλησιοταμίευσης που σχεδιάζει η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στην Τριχωνίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στο Πετροχώρι και έχει συναντήσει την αντίδραση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας μέσα από τις αντιδράσεις φορέων, συλλόγων και των Δήμων της περιοχής, ενώ υπάρχει ακόμη ένα έργο αντλησιοταμίευσης από την εταιρεία «AQUA RESISTANCE» (στην περιοχή μεταξύ της Βαριάς και της Κάτω Μυρτιάς), που έχει αιτηθεί άδεια παραγωγού από τη ΡΑΕ, αλλά δεν έχει ακόμη δοθεί για διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Στην απάντηση, τώρα, της Ευρωπαίας Επιτρόπου επισημαίνεται ότι το έργο εμπίπτει στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας της Ε.Ε για τους οικοτόπους, υπογραμμίζοντας ότι οι Αρχές θα πρέπει να προβούν σε κατάλληλη εκτίμηση των επιπτώσεων του έργου, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης του οικοτόπου. Ακόμη αναφέρεται από την πλευρά της Jessica Roswall, η σχετική ρύθμιση της οδηγίας της Ε.Ε. σχετικά με τις νέες τροποποιήσεις των φυσικών χαρακτηριστικών ενός συστήματος επιφανειακών υδάτων.

Εν ολίγοις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται τέσσερις κοινοτικές Οδηγίες και καλεί σε απόλυτη συμμόρφωση ως προς αυτές. Συγκεκριμένα επικαλείται την Οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, την Οδηγία για την διατήρηση των αγρίων πτηνών, την Οδηγία για τα ύδατα και την Οδηγία για την εκτίμηση των έργων στο περιβάλλον.Αξίζει να σημειωθεί ότι ευρωβουλευτής, Μαρία Ζαχαρία, ενώ είχε καταθέσει ερώτηση για το θέμα και παρέμεινε αναπάντητη, ωστόσο με παρέμβασή της σε συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, «ανάγκασε» την αρμόδια Επίτροπο να απαντήσει, αφού νωρίτερα είχε αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν τέτοια έργα να σχεδιάζονται σε φυσικές λίμνες «καταστρέφοντας το πόσιμο νερό της περιοχής».

Πάντως το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα εκτός από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας μέχρι σήμερα έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση από το Δασαρχείο Αγρινίου, τη Διεύθυνσης Δασών και την Επιθεώρηση Δασών, ενώ από την πλευρά του η Μονάδα του ΟΦΥΠΕΚΑ, που εποπτεύει όλες τις περιοχές Natura της Αιτωλοακαρνανίας έχει διαπιστώσει σημαντικές ελλείψεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αρνούμενη και αυτή να γνωμοδοτήσει θετικά. Τούτων δοθέντων μοιάζει απίθανο η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που είναι ο τελικός κριτής να δώσει την άδειά της στο έργο. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Δήμοι Αγρινίου και Θέρμου, αλλά και φορείς της περιοχής σε περίπτωση που αδειοδοτηθεί το έργο έχουν δηλώσει έτοιμοι να ξεκινήσουν δικαστικό αγώνα στο ΣτΕ.

H απάντηση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Jessica Roswall:

«Η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί για το έργο στο οποίο αναφέρεται η κ. βουλευτής, αλλά αναγνωρίζει τη σημασία της προστασίας των φυσικών οικοτόπων και των ειδών ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως τα οικοσυστήματα που φιλοξενούνται στη λίμνη Τριχωνίδα.Η προστασία αυτών των οικοσυστημάτων διέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ, και συγκεκριμένα από την οδηγία για τους οικοτόπους και την οδηγία για τα πτηνά. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας για τους οικοτόπους, εάν το έργο ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε τόπο Natura 2000, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προβούν σε κατάλληλη εκτίμηση των επιπτώσεών του στον τόπο, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής του.

Το έργο εμπίπτει, επίσης, στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ). Για τέτοια έργα δεν απαιτείται αυτόματα η διενέργεια ΕΠΕ. Τα κράτη μέλη πρέπει να καθορίσουν, μέσω εξέτασης κατά περίπτωση, εφαρμόζοντας κατώτατα όρια ή κριτήρια ή συνδυασμό αυτών, εάν το έργο ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να διενεργηθεί ΕΠΕ. Για τα έργα για τα οποία διαπιστώνεται ότι δεν απαιτείται η διενέργεια ΕΠΕ, η απόφαση πρέπει να τίθεται στη διάθεση του κοινού και να προσδιορίζονται οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν απαιτείται η εν λόγω εκτίμηση.

Σύμφωνα με την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι λαμβάνεται υπόψη το άρθρο 4 παράγραφος 7, σχετικά με τις νέες τροποποιήσεις των φυσικών χαρακτηριστικών ενός συστήματος επιφανειακών υδάτων. Οι ελληνικές αρχές φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διασφάλιση ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπτύσσονται σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της Ε.Ε.».

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr