Σε αναχρηματοδότηση των παλιών δανείων του με στόχο τη μείωση μέχρι και 40% των ετήσιων τοκοχρεωλυσίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής τους μέχρι τα 25 χρόνια θα προχωρήσει ο δήμος Αγρινίου μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το ΑγρίνιοCulture.gr η Οικονομική Επιτροπή του δήμου είχε αποφασίσει για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλες τις Τράπεζες για τη σύναψη δανείου που θα αναχρηματοδοτήσει το υπόλοιπο των δανείων του δήμου, που έως το τέλος του 2015 θα έχει διαμορφωθεί στο ποσό των 11.875.941,56 €. Με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ψηφίστηκε μόλις πριν δύο μέρες, όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρον από τις ιδιωτικές συστημικές τράπεζες δεν υπήρξε και έτσι η μόνη προσφορά που έχει ο δήμος Αγρινίου είναι αυτή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Έτσι λοιπόν η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε να εισηγηθεί προς το δημοτικό συμβούλιο τη σύναψη δανείου με τους εξής όρους.
Ποσό δανείου : 11.875.941,56 €, όπως εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί το υπόλοιπο των υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων την 31-12-2015.
-Επιτόκιο : Κυμαινόμενο με βάση τον euribor εξαμήνου + περιθώριο 4,30% , αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 & 1/7 εκάστοτε έτους.
-Διάρκεια : Είκοσι πέντε (25) έτη.
-Παρεχόμενες εγγυήσεις (εκχωρούμενα έσοδα): Παρακράτηση μέρους των εσόδων των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και μέχρι του ποσού που θα ανέρχεται η εκάστοτε δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της δανειακής σύμβασης.
Συνοψίζοντας, ο δήμος Αγρινίου ζητά δάνειο 12 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα παλιά του δάνεια, αφού το νέο δάνειο θα έχει διάρκεια μέχρι 25 χρόνια, ενώ τα παλιά δάνεια λήγουν το 2024. Με την
αναχρηματοδότηση αυτή εκτιμάται ότι ο Δήμος Αγρινίου θα έχει σημαντικό ετήσιο όφελος που θα φθάσει στη μείωση μέχρι και 40% των ετήσιων τοκοχρεωλυσίων και έτσι θα παρουσιάσει εξοικονόμηση ταμειακών διαθεσίμων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών του αναγκών και τη δυνατότητα ταχύτερης εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του.