Σύσκεψη στην Περιφέρεια για το προσφυγικό : Πρόταση για το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας

σύσκεψη προσφυγικόTην ώρα που στην Πάτρα ξεκινούσε η σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή των δημάρχων, φορέων και εκπροσώπων αρχών από ολη τη Δυτική Ελλάδα, στον Πειραιά οι πρώτοι 300 πρόσφυγες επιβιβάζονταν στα λεωφορεία με προορισμό για τη Μυρσίνη Ηλείας και τις εγκαταστάσεις της LM VILLAGE, όπου θα φιλοξενηθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Το κράτος φαίνεται ότι αποφασίζει αυτό για τους χώρους φιλοξενίας, ενώ ο ρόλος των δήμων θα είναι μάλλον επικουρικός. Εξάλλου στην περίπτωση της Μυρσίνης Ηλείας σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δ. Βίτσα, αναφέρεται ότι τη διαχείριση του κέντρου φιλοξενίας αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο στρατός (καθαριότητα, σίτιση κα), την εξωτερική φύλαξη του χώρου η ΕΛ.ΑΣ. και ο δήμος θα έχει συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο που θα οριστεί.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επανέλαβε οτι “δεν πρέπει να γίνουμε γκέτο και να μη γίνει χαοτική η κατάσταση στην περιοχή μας, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές”. Aπό τη μεριά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου αποκάλυψε ότι έγγραφο που εστάλη από το αρμόδιο υπουργείο, διευκρινίζει ότι όλα τα έχει αναλάβει ο στρατός και τα αρμόδια υπουργεία και ότι απλά οι περιφέρειες και οι δήμοι, θα πρέπει να βοηθήσουν στο να κατανοήσει ο κόσμος και οι πολίτες που αντιδρούν στα κέντρα φιλοξενίας. Προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του υπουργείου, είναι απλά ένα “μπαλάκι που μας ρίχνουν δίχως νόημα”.

Πρόταση για το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας
ΠΔΕΠαράλληλα στη σύσκεψη, μετά και την επίσημη εγκατάσταση Σύρων προσφύγων στη Μυρσίνη Ηλείας, κατατέθηκε μία ακόμη πρόταση από τον δήμαρχο Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήση, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για τον χώρο πρώην ΚΑΦΚΑ – νυν ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) Αιτωλοακαρνανίας που εδράζεται στην Αμφιλοχία, το οποίο διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό και με την ταυτόχρονη αναβάθμιση της λειτουργίας του μπορεί να φιλοξενήσει κυρίως πρόσφυγες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια και οι Δήμοι στηρίζουν με αλληλεγγύη τους πρόσφυγες. “Αλληλέγγυοι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος δηλώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι, το ΤΕΕ και οι φορείς, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της δεύτερης σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου” αναφέρεται χαρακτηριστικά.