Ο Draghi έκλεισε την πόρτα του QE για την Ελλάδα

Οι προβληματισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς οι λεπτομέρειες που δόθηκαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν επαρκούν. Αυτό ανέφερε ο Mario Draghi, βάζοντας στην ουσία «πάγο» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι ακόμα σε θέση να ολοκληρώσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας για το χρέος της Ελλάδας, κάτι που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μέτρα που περιγράφονται στη δήλωση του eurogroup δεν είναι επαρκή, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του.Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα αποφασίσει για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μόλις καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της σχετικής ανάλυσης, καθώς και ορισμένων άλλων ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων.

Όσον αφορά ερώτηση σχετικά με τη δυνητική επίδραση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας από την ενδεχόμενη ένταξή της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), ο «Super Mario» σημείωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ανεξαρτήτως αν και με ποιον τρόπο θα διενεργηθούν αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP με βάση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους (μόλις καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της σχετικής ανάλυσης) όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το πρόγραμμα PSPP, το οποίο αποτελεί μέρος του διευρυμένου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, είναι ένα μέτρο νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί μια υπέρμετρα παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει στην εξέλιξη των αποδόσεων σε επιμέρους χώρες της ζώνης του ευρώ», πρόσθεσε.