Σε λουκέτο οδηγείται η Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών Αγρινίου

Σε λουκέτο οδηγείται η Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών Αγρινίου, όπως και όλες όσες λειτουργούν στη χώρα, από τη στιγμή που το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται ότι εγκαταλείπει την αρχική σκέψη για μετατροπή τους σε δημόσιο ΙΕΚ.

Οι Σχολές Βοηθών Νοσηλευτών, όταν πριν δύο χρόνια καταργήθηκαν οι ΕΠΑΣ των Λυκείων αποφασίστηκε να διατηρηθούν αφού υπάγονταν στο Υπουργείο Υγείας και όχι στο Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο φέτος δεν επιτράπηκαν οι εγγραφές στο 1ο έτος της σχολής και η πρόθεση του Υπουργείο Υγείας είναι αφού αποφοιτήσουν οι σπουδαστές που βρίσκονται στο 2ο έτος να διατηρηθούν μόνο δύο σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες να κλείσουν. Αξίζει να σημειωθεί ειδικά για την ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Αγρινίου ότι η σχολή στεγάζεται σε χώρο που παραχωρηθεί από το Νοσοκομείο Αγρινίου και έτσι δεν επιβαρύνει το δημόσιο με επιπλέον έξοδα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών των ΕΠΑΣ ανήκει στις ιδιαίτερα ασθενέστερες οικονομικές τάξεις και μάλιστα σε μια εποχή που η ανεργία αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα για τη χώρα, η ίδρυση δημόσιων ΙΕΚ στα αντίστοιχα Νοσηλευτικά Ιδρύματα (ΝΠΔΔ) όπου λειτουργούν ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, αποτελεί τη μόνη λύση για τη διατήρηση των σχολών αυτών.

Αν και μέχρι στιγμής η απόφαση του Υπουργείου Υγείας μοιάζει ειλημμένη, υπάρχουν επιχειρήματα για τη διατήρησή τους όπως, ότι οι ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών:
-Βρίσκονται και λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, τα νοσοκομεία, με άμεση διασύνδεση μεταξύ του θεωρητικού και του πρακτικού αντικειμένου διδασκαλίας, στον κλινικό χώρο του νοσοκομείου, διαθέτοντας πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και εκπαιδευτικό υλικό.
-Δεν επιβαρύνουν στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το εκπαιδευτικό προσωπικό, ανήκει στο νοσοκομείο υπαγωγής τους.
-Ειναι η ειδικότητα που 30 και πλέον χρόνια είναι μοναδικά θεσμοθετημένη να δίδεται από την Τεχνική Εκπαίδευση.
-Εχει άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας με διαρκή απορρόφηση στο δημόσιο (και στον ιδιωτικό τομέα), δεδομένου ότι στη χώρα μας οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται στις 30.000 και πλέον.
-Αποτελεί μια ειδικότητα σε πρώτη ζήτηση στα αντίστοιχα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, με τεράστια εκδήλωση ενδιαφέροντος ειδικά στις ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες διαθέτουν και την ανάλογη υλικοτεχνική και στελεχιακή υποδομή.
-Οι απόφοιτοι της ΕΠΑΣ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί 6 μήνες, στη διάρκεια της πρακτικής εξάσκησης στο Νοσοκομείο, καλύπτοντας συμπληρωματικά ανάγκες του προσωπικού.