Ο Βασίλης Σελιμάς στην έκθεση «Salus Patriae»

Ο αγρινιώτης ζωγράφος Βασίλης Σελιμάς συμμετέχει στην έκθεση «Salus Patriae» στο Ίδρυμα Π.&Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου.

Ο εικαστικός θεσμός «»ΠΛΟΕΣ» που παρουσιάζεται τα καλοκαίρια στο Ίδρυμα Π.&Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, συνεχίζει να λειτουργεί με επιτυχία και ανανεωτική διάθεση, διανύοντας εφέτος την 18η του χρονιά.Η ομαδική έκθεση που εφέτος παρουσιάζεται, φέρει τον υπότιτλο «Salus Patriae». Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και «εγκαταστάσεων». Εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Ιουλίου με διάρκεια έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, είναι αλφαβητικά, οι: Μανώλης Αναστασάκος, Δημήτρης Αναστασίου, Μιχάλης Κουντούρης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Θόδωρος Παπαγιάννης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Μιλτιάδης Πεταλάς, Αχιλλέας Πιστώνης, Δημήτρης Ρόκος, Βασίλης Σελιμάς, Νίκος Σίσκος, Αντώνης Σμυρνιός, Δημήτρης Τάταρης, Κώστας Τσιρώνης, Νίκος Χουλιαράς.
Ο Β. Σελιμάς μέσα από την αινιγματική του ατμόσφαιρα, οδηγεί το βλέμμα σε νέους συνειρμούς και συσχετισμούς, που παρουσιάζουν το οικείο ως αλλοτριωνόμενο και το γνωστό ως επισφαλές.

Αν επιλέχθηκε η λατινική απόδοση για τον τίτλο, — σύμφωνα με την Επιμελήτρια Αθηνά Σχινά, Κριτικό & Ιστορικό Τέχνης — είναι γιατί λειτουργεί αρχετυπικά και πληρέστερα ως προς την σύνθετη και ταυτοχρόνως αμφιλεγόμενη πολιτιστική μνήμη που μεταφέρει. Αφετέρου, ο όρος συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη, αποτελώντας έναν κοινό τόπο επιδιώξεων κι επιβίωσης, μέσα από τις διαφορετικές και συνυπάρχουσες όψεις που εμπεριέχει.
«Salus Patriae» σημαίνει «υγεία» , αλλά και «σωτηρία» της πατρίδας. Πρόκειται για μια κοινή επιθυμία όλων μας, να σωθεί ή να αποκατασταθεί ο τόπος μας από την κρίση που τον μαστίζει, σε οικονομικό, θεσμικό, ιδεολογικό, ηθικό και πολιτιστικό επίπεδο, την στιγμή κατά την οποία οι έννοιες καθώς πλέον βιώνονται, εμφανίζονται τραυματισμένες, εξαλλοιωμένες, αδιεξοδικές και αμφισβητούμενες, προσανατολίζοντας μας προς μια καθολικότερη αναθεώρηση.
Οι καλλιτέχνες που εφέτος επελέγησαν, λόγω των συναφών προβληματισμών που περιλαμβάνουν τα έργα τους, ανταποκρίνονται στο θέμα «Salus Patriae» ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ένα προς ένα τα συγκεκριμένα έργα, ανάλογα με την θέση που αυτά εκθεσιακά παρουσιάζονται, συνδιαλέγονται μεταξύ τους και με τους θεατές, προτείνοντας καίρια διερωτήματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας «πατρίδας» αξιών, την οποία ο καθένας μας υποστασιώνει με τις πράξεις, τις συμπεριφορές, τις νοοτροπίες, την αισθητική, τις ευθύνες και τις αποφάσεις που αναλαμβάνει, στην καθημερινή του ζωή. Μια ζωή δυσχερειών, αδιεξόδων, αμηχανίας, ρητορείας και πλάνης, οδυνηρών επιπλέον αντισταθμισμάτων αλλά και ακατάβλητης ελπίδας, για την προσπάθεια υπέρβασης από την κρίση.

Επιμέλεια έκθεσης και Καταλόγου : Αθηνά Σχινά, Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης
Για την έκθεση, για το σκεπτικό της και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου, το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012, στις 11πμ. στο Ίδρυμα Π.&Μ. Κυδωνιέως, στην Άνδρο.
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.00-13.00 και 17.00-21.30
Τρίτη: κλειστά