Δικαστική έρευνα για τα «πανάκριβα» Απάτσι που αγοράστηκαν επί Γιάννου Παπαντωνίου

H προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της συμφωνίας του υπουργείο Άμυνας, το 2003, επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου, για την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, η οποία κόστισε πανάκριβα με την ελληνική πλευρά να καταβάλει 70 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το αρχικά ποσό που είχε συμφωνηθεί.

Αφορμή για να διαταχθεί η δικαστική έρευνα στάθηκε το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Real News όπου αναφέρεται πως για την προμήθεια 12 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι, απευθείας με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing, για την οποία -σύμφωνα με καταγγελίες- καταβλήθηκε επιπλέον τίμημα, καθώς η αγορά χρηματοδοτήθηκε από την τράπεζα Deutsche Bank.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής προκειμένου η σύμβαση να παραμείνει «κρυμμένη», καθώς θα αποτελούσε καταγραφή χρέους. Η αρχική συμφωνία για την αγορά άγγιζε τα 593 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο επειδή η αγορά πραγματοποιήθηκε μέσω swap agreement με τη γερμανική τράπεζα, το κόστος εκτινάχθηκε στα 663 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 70 περισσότερα.

Στη σύμβαση προβλεπόταν πως η πρώτη καταβολή θα έπρεπε να γίνει το 2007, ταυτόχρονα με την παράδοση ελικοπτέρων, ωστόσο η Ελλάδα προχώρησε τον Οκτώβριο του 2003, κατά την κατακύρωση της σύμβασης, στην καταβολή σχεδόν του 40% του ποσού, περίπου 237 εκατομμύρια δολάρια.

Τώρα οι δικαστικές αρχές αναζητούν να εξακριβωθεί αν η συγκεκριμένη χρηματοδότηση που επιλέχθηκε για την πληρωμή των ελικοπτέρων αν ήταν συμφέρουσα για το ελληνικό κράτος.

Πηγή: iefimerida.gr