Περισσότερα έργα και έλλειψη ελπίδας [HD video]

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του 2013 του δήμου Αγρινίου. Έντονη κριτική άσκησε η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για έλλειψη προοπτικής και ελπίδας, παρά το αυξημένο κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ τεχνικό πρόγραμμα με ενταγμένα έργα που παρουσίασε ο δήμος Αγρινίου.

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης Δείτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ στην webtv του myagrinio.gr
Τεχνικό πρόγραμμα ύψους περίπου 58 εκατομμυρίων ευρώ με έργα που έχουν δημοπρατηθεί και έργα που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα παρουσίασε στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου η δημοτική αρχή.Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Στάθη Τσούκαλο το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα από το ΕΣΠΑ, το ΕΠΕΡΑΑ αλλά και όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν και αξιοποίησε ο δήμος Αγρινίου, ανάμεσά τους η ανάπλαση του δημοτικού Πάρκου, η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στους παρατριχώνιους δήμους, η υδροδότηση από το Καστράκι, η αποκατάσταση και επέκταση του 2ου δημοτικού, το νέο 19ο δημοτικό, το κτήριο της ΕΛΕΠΑΠ όπου θα γίνει πρότυπο κέντρο για ΑμεΑ, η ύδρευση στη Λεπενού, η διευθέτηση του χειμάρρου της Ποταμούλας κ.α.

Τη συζήτηση πυροδότησε η τοποθέτηση εκ μέρους της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας του Κ. Καλατζή που μίλησε για “τεχνικό πρόγραμμα-φάντασμα”, “εικονική πραγματικότητα”, και “τέλος εποχής”… Τόνισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν αποπνέει ανάπτυξη και ελπίδα σημειώνοντας ότι “ο δήμος δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα καινούργιο” και πως το τεχνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από “έργα – συνέχειες”. Με αφορμή μάλιστα το παράδειγμα της ανάπλασης του δημοτικού Πάρκου τόνισε με νόημα ότι “με τόσα χρήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα δεύτερο πάρκο”. Ο Βασίλης Νικάκης από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης σχολίασε την εισήγηση του κ. Τσούκαλου δεικτικά λέγοντας ότι “μοιράζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς” και αναρωτήθηκε με νόημα “από που προκύπτει ότι θα ενταχθούν τόσα έργα και θα μας δώσουν τόσα λεφτά από το ΕΣΠΑ, την ώρα που δεν δίνουν στους δήμους ούτε να χρωστούμενα;”

Ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός σήκωσε το γάντι στη κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει το απόλυτο μηδέν στη στάση της αντιπολίτευσης. “Πως θα καλλιεργήσουμε την ελπίδα όταν εσείς φυτεύετε τηγν μιζέρια” είπε απευθυνόμενος προς την μείζονα αντιπολίτευση. “Όταν το περσινό τεχνικό πρόγραμμα ήταν 17 εκατομμύρια ευρώ και φέτος φτάνει τα 58 εκατομμύρια ευρώ σε ενταγμένα έργα δεν μπορώ να δεχθώ κουβέντες για έργα – φαντάσματα” είπε καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να δούν το τι γίνεται και στους άλλους δήμους. Και κατέληξε σημειώνοντας πως αν ο κ. Σταϊκούρας συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις του έρχονται κάθε μήνα χρήματα στους δήμους -όπως δεσμεύτηκε- δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας Νίκος Καζατζής υπογραμμίζοντας πως “και σε παλιότερα δημοτικά συμβούλια ο δήμαρχος είχε πεί ότι για παράδειγμα του χρόνου θα έχουμε νέο δημαρχείο, αφού δεν είχατε χρηματοδότηση όμως γιατί τα εξαγγέλατε;” Στη συνέχεια ευχήθηκε να γίνουν τα έργα και να μην μείνουν στα χαρτιά, πρόσθεσε όμως πως ο ίδιος έχει επιφυλάξεις για αυτό. Κάτεληξε μάλιστα απαντώντας στην αναφορά του Π. Μοσχολιού για μιζέρια και μηδενισμό της αντιπολίτευσης, ότι “η αντιπολίτευση έχει κάνει προτάσεις και όπως τα ελεύθερα πάρκιγκ”.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Κ. Ρόκος λέγοντας ότι το τεχνικό πρόγραμμα έχει πράγματι μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, όμως υπάρχει και ο προβληματισμός αν ο στόχος του τεχνικού προγράμματος είναι μόνο η απορρόφηση των κονδυλίων ή η στόχευση των έργων. Ο ίδιος πάντως δικαιολόγησε να συμβαίνει το πρώτο δεδομένου και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας…

Εν τέλει το τεχνικό πρόγραμμα πέρασε κατά πλειψηφίας υπήρξαν όμως δυο σημαντικές διαρροές από την πλευρά της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας καθώς οι πρώην δήμαρχοι Μακρυνείας και Στράτου Β. Καρακώστας και Δ. Μουρτζιάπης το υπερψήφισαν, θεωρώντας ότι περιλαμβάνει έργα που συνεχίζονται από την εποχή που οι ίδιοι ήταν δήμαρχοι στις αντίστοιχες δημοτικές ενότητες.

Δείτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ στην webtv του myagrinio.gr