Με συγκριτικά πλεονεκτήματα, άλλοι όμως μας βάζουν τα γυαλιά…

αεροφωτογραφία θεάτρου νέας πλευρώναςΣε κανέναν άλλον νομό της Ελλάδας δεν θα συναντήσει κανείς έξι αρχαία θέατρα σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε με βεβαιότητα έξι αρχαία θέατρα στο νομό. Ανήκουν στις πόλεις Μακύνεια, Καλυδώνα, Πλευρώνα, Οινιάδες, Στράτο και Αμφιλοχικό Άργος.  Όλα βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που χρειάζονται αναστηλωτικές επεμβάσεις, ενώ το θέατρο του Αμφιλοχικού Άργους δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, είναι όμως ορατά διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη του.

Την ώρα που στην περιοχή μας μιλάμε γενικά και αόριστα τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό μας πλούτο, αυτός δεν έχει αξιοποιηθεί. Αντίθετα η Ήπειρος με ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα έχει σχεδόν (πήρε ήδη προέγκριση) εξασφαλίσει 37,2 εκ. ευρώ (!) για την «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» από το νέο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία και Γίτανα) και συνολικά οκτώ αρχαίους χώρους θέασης, που επεκτείνονται σε 344 χιλιόμετρα διαδρομής… Η σύγκριση βέβαια είναι καταλυτική. Στην Αιτωλοακαρνανία όσον αφορά τα αρχαία θέατρα έχουμε μείνει στο βιβλιαράκι που είχε βγάλει η Νομαρχία μαζί με το “Διάζωμα”, ενώ οι όποιες μεμονωμένες κινήσεις, όπως του δήμου Αγρινίου να χρηματοδοτήσει τη μελέτη αποκατάστασης για την Αρχαία Στράτο, είναι μάλλον σπασμωδικές. Στο Αγρίνιο ο δήμος πανυγηρίζει, επειδή έχει τη οικονομική δυνατότητα να διαθέσει 80 ψωροχιλιάδες ευρώ για τη μελέτη του θεάτρου και στην Ηπείρο διεκδικούν 37 εκατομμύρια. Και αν όλα πάνε καλά και ενταχθεί η αρχαία Στράτος στο επόμενο ΕΣΠΑ, τότε όταν αυτό τελειώσει, η Ήπειρος θα έχει δημιουργήσει μια βασική υποδομή για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα και εμείς εδώ θα έχουμε φτιάξει μόνο την αρχαία Στράτο, πληρώνοντας και από την τσέπη μας… Στην Αιτωλοακαρνανία δυστυχώς ούτε περιφερειακή αρχή υπάρχει για να νοιαστεί για την περιοχή, ούτε διαδημοτική συνεργασία και διεκδίκηση… Ο δήμος Μεσολογγίου που έχει τρία αρχαία θέατρα δεν θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην όποια διεκδίκηση;;; Και όμως η Αιτωλοακαρνανία που μέσα σε 100 χιλιόμετρα συναντάς έξι αρχαία θέατρα είναι πολύ πιο πίσω από την Ήπειρο που η πολιτιστική διαδρομή για τα αρχαία της θέατρα είναι 344 χιλιόμετρα… Τι άλλο να πει κανείς για τα χάλια μας;

Θέατρο Στράτου. Γενική άποψη της ορχήστρας και των προεδριώνΔιαβάστε όμως με ποιο καινοτόμο τρόπο στην Ηπείρο κατάφεραν σχεδόν δυο χρόνια πριν ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ να έχουν εξασφαλίσει 37 εκατομμύρια για τα αρχαία θέατρα της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου και συνολικά οκτώ αρχαίους χώρους θέασης. Όμως το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τους αρχαιολογικούς χώρους. Η καινοτομία του προγράμματος – που είναι πλήρως εναρμονισμένο στις απαιτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου- έγκειται στο γεγονός ότι προβλέπει συνδυασμένες δράσεις στον πολιτισμό (με την αναστήλωση κλπ των θεάτρων), στον τουρισμό (με την δημιουργία και προβολή μιας ενιαίας περιηγητικής διαδρομής), τις υποδομές (κατασκευή νέων δρόμων όπου απαιτούνται, όπως για την παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, πάρκινγκ κ.α.) και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα, ώστε αυτά να διατίθενται στους επισκέπτες του κάθε θεάτρου. Η πρόταση της Περιφέρειας εντυπωσίασε τόσο τα στελέχη των Ελληνικών Υπουργείων, όσο κυρίως του αξιωματούχους της Ε.Ε. που παρέστησαν στην παρουσίασή της στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Γενικός Δ/ντης της Διεύθυνσης RegioG της Ε.Ε. κ. Πράντο ζήτησε να λάβουν υπόψη το πρόγραμμα αυτό και ιδίως τη φιλοσοφία της καινοτομίας που το διακρίνει, όλες οι Περιφέρειες της Ένωσης. Σύμφωνα με την πρόταση για παρεμβάσεις στα Μνημεία προβλέπεται ποσό 16,2 εκ. ευρώ, για βασικές υποδομές (δίκτυα, κοινής ωφέλειας, χώρους στάθμευσης, κτιριακές εγκαταστάσεις, οδοποιία –μεταξύ των οποίων και η κατασκευή δρόμου παράκαμψης της Νικόπολης- κ.α.) ποσό 19 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό του προϋπολογισμού σε άλλες δράσεις και προωθητικές ενέργειες.

Δ.Π