Σιγά μη μας φταίει μόνο η κρίση!

Μετά την ανακοίνωση της Hellenic Seaplanes για τις δυσκολίες (γραφειοκρατικές και άλλες) που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια για λειτουργία υδατοδρομίου στην Τριχωνίδα αποκτά ιδιαίτερο νόημα το ακόλουθο κείμενο της δημοσιγράφου Νανά Θεοδωροπούλου μιας και είναι δημοσιεύμενο από τις 5 Μαΐου.

Σιγά μη μας φταίει μόνο η κρίση!
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ως σκεπτόμενοι πολίτες τι φταίει (πέρα από την κρίση) και μένουμε στάσιμοι και ως περιοχή υποανάπτυκτη. Διάβασα τις τελευταίες μέρες σε αρκετά ΜΜΕ τον τίτλο «Προχωρά το υδατοδρόμιο στην Τριχωνίδα» και αναπτερώθηκε το ηθικό μου πιστεύοντας πως κάτι θα αρχίσει να κινείται επιτέλους!! Κάθισα στον υπολογιστή διάβασα στα πεταχτά τα προεκλογικά τερτίπια και είπα δεν θα ασχοληθώ με κάτι φανταστικό, γιατί εγώ (ευτυχώς) δεν ονειρεύομαι αλλά ζω την πραγματικότητα και «παλεύω» για επιβίωση. Επανήλθα λοιπόν στο θέμα του υδατοδρομίου και θέλησα να ερευνήσω, να δω ποια είναι η θετική εξέλιξη για το υδατοδρόμιο. Καμία απολύτως και λυπάμαι για αυτή την διαπίστωση.

υδροπλάνοΉδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τις διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όταν σε άλλες περιοχές ήδη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση χώρου για την δημιουργία υδατοδρομίων ολοκληρώθηκαν! Η εταιρεία ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε./ HELLENIC SEAPLANES S.A. έστειλε πριν από ένα 3μηνο περίπου αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας ζητώντας παραχώρηση χώρου στη θέση Αμπάρια της κοινότητας Παναιτωλίου του δήμου Αγρινίου. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ασαριώτης είχε δηλώσει παλαιότερα στα ΜΜΕ ότι θεωρεί την Τριχωνίδα κατάλληλη. Είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, είναι δίπλα από το Αγρίνιο, που είναι μεγάλο εμπορικό κέντρο. Και ο κ. Ασαριώτης συμπλήρωσε τότε «η περίπτωση της Τριχωνίδας είναι πολυσύνθετη καθώς είναι προστατευόμενη, επιτρέπεται πάντως η λειτουργία υδατοδρομίου . Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξουν και αντιδράσεις ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επίδραση στην αλιεία».

Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων θεωρώ πως θα παρέλθει αρκετός ακόμη χρόνος και δεν πρόκειται να δούμε κανένα υδατοδρόμιο και θα μείνουμε στις διαφωνίες και στην διαχρονική αδιαφορία των τοπικών «ηγετών» μας. Και αυτό όπως και σε τόσα άλλα ζητήματα δεν προχώρησαν, όχι γιατί μας έφταιξε η κεντρική εξουσία αλλά γιατί κάποιοι δεν ενδιαφέρθηκαν!! Και το κακό δεν είναι πως αδιαφόρησαν αλλά δεν παραδειγματίστηκαν κιόλας από άλλες περιοχές όπως π.χ από το λιμναίο υδατοδρόμιο στον Άγιο Παντελεήμονα. Εκεί ο δήμος και οι φορείς όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν αντιθέτως με πρωτοβουλία του δήμου έγινε ενημέρωση στους φορείς και στους πολίτες του Δήμου Αμυνταίου για την δημιουργία υδατοδρομίου στον Άγιο Παντελεήμονα. Διότι λαός ενημερωμένος δεν είναι ποτέ νικημένος!(σ.σ Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει και για το Πάρκο) Στην αίθουσα συνεδριάσεων λοιπόν του Δημαρχείου η εταιρία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Βεγορίτιδας. Και μάλιστα ήδη καταφθάνουν τα υδροπλάνα σε εκείνη την περιοχή διότι ο δήμος Αμυνταίου κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά. Κάτι παρόμοιο θα έπρεπε να έχει γίνει και εδώ και να μην αφήνουμε την εταιρεία μόνη της στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των πιθανών ενστάσεων! Ο ρόλος του δήμου είναι ακριβώς αυτός να διευκολύνει τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθώντας έτσι και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας και της περιοχής, στους δύσκολους αυτούς καιρούς δίνοντας μια νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει με νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Εγώ εύχομαι τα εμπόδια να ξεπεραστούν και να σας πω (γιατί αρκετοί ίσως δε το γνωρίζουν) πως εκτός από την Τριχωνίδα κατάλληλη περιοχή για υδατοδρόμιο αποτελεί και η λίμνη Κρεμαστών. Μάλιστα για το θέμα αυτό είχε γίνει πριν 3-4 χρόνια σχετική έρευνα από χειριστές – πιλότους υδροπλάνων και το αποτέλεσμα αυτής έδειξε ότι η λίμνη Κρεμαστών, πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία υδατοδρομίου. Έτσι αν δεν προχωρήσει στην Τριχωνίδα (που δεν το εύχομαι) θα μπορούσε να υπάρξει μια συγκροτημένη διαδημοτική συνεργασία, μεταξύ Αγράφων και Αγρινίου και κατ΄ επέκταση και ο Δήμος Καρπενησίου, με γενικότερο όφελος, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μηδενίζοντας έτσι και την περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος. Άρα όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον, θέληση, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα, που μέχρι σήμερα δεν υπήρξε!

Νανά θεοδωροπούλου
δημοσιογράφος