Αντίδρασεις στο Μπαμπαλιό με αφορμή την υλοτόμηση σε δάσος

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς το σημείο τριβής
Αντιδράσεις προκαλεί στο Μπαμπαλιό του δήμου Αμφιλοχίας η σχεδιαζόμενη υλοτομία σε δασική έκταση της περιοχής από το Δασικό Συνεταιρισμό Χαλκιοπούλων μετά από σχετική άδεια του Δασαρχείου Αμφιλοχίας.

Η κοπή δένδρων ήταν αρχικά προγραμματισμένη για αύριο, όμως θα πραγματοποιηθεί τελικά τις επόμενες μέρες. Πάντως στο Μπαμπαλιό υπάρχει έντονη αντίδραση και γίνεται λόγος για “έγκλημα σε βάρος του χωριού”. Συγκεκριμένα σε σχετικό κάλεσμα που διακινείται ευρέως στο διαδίκτυο αναφέρεται ότι “το Δασαρχείο Αμφιλοχίας επιτρέπει στον Δασικό Συνεταιρισμό Χαλκιοπούλου να κόψει το δάσος μας, καταστρέφοντας έτσι την αισθητική ομορφιά του τόπου μας και δημιουργώντας πρόβλημα στην ύδρευση, καθώς από εκεί αναβλύζει το νερό που υδροδοτεί το χωριό μας”. Ακόμη γίνεται λόγος για “ένδειξη ασέβειας προς τη μνήμη των προσφύγων και κατ΄ επέκταση και των κληρονόμων τους που είχαν έρθει από τον Πόντο και αγόρασαν αυτό τον τόπο το 1923 με πολύ μόχθο, ιδρώτα και αίμα”.

Πάντως από τη στιγμή που η υλοτόμηση πρόκειται να γίνει με την άδεια του δασαρχείου, δεν υπάρχει πρόβλημα με την διαδικασία. Η αντιπαράθεση έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, που για το δημόσιο είναι δημόσιο δασική έκταση και ανήκει στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Δασών, ενώ για τους κατοίκους στο Μπαμπαλιό θεωρείται ότι ανήκει στους ίδιους επικαλούμενοι την παραχώρηση της στους πρόσφυγες την περιοχής από την ΕΑΠ τη δεκαετία του 1920.