Ούτε καν “εφημερία νομού” στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

Επιχειρήθηκε να δοθεί λύση με… ιδιώτη γιατρό – Καρδιολόγος στο Μεσολόγγι εξωθήθηκε στο να ζητήσει αναρρωτική άδεια και αναγκάστηκε να παρατήσει τους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, όταν κλήθηκε να έρθει να κάνει εφημερίες στο Αγρίνιο
Ούτε καν “εφημερία νομού” γίνεται σήμερα στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Η κατάσταση πλέον γίνεται ανεξέλεκγτη με τους γιατρούς να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο πέραν των ανθρωπίνων ορίων πρόγραμμα εφημεριών που τους ζητείται και να εξωθούνται σε αναρρωτικές άδειες.

Η λειτουργία των Καρδιολογικών Κλινικών στα δυο νοσοκομεία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο μετά την αναρρωτική άδεια που έλαβαν δύο καρδιολόγοι από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Στο νοσοκομείο Αγρινίου μετά την αποχώρηση του Αριστείδη Τζιόβα, Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής, επιχειρήθηκε χθες να καλύψει κάποια από τις ακάλυπτες εφημερίες ιδιώτης… γιατρός, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού δεν υπήρχε σχετική απόφαση από το ΔΣ του νοσοκομείου. Έτσι αναγκάστηκε ο καρδιολόγος που εφημέρευε να κάνει επιπλέον εφημερία. Τελικά σήμερα και προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, αποφασίστηκε αρχικά να κλείσει άρον – άρον η Καρδιολογική στο Μεσολόγγι και να έρθει για να κάνει εφημερίες στο Αγρίνιο ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Μεσολογγίου Π. Ζαβιτσανάκης. Ωστόσο και ο συγκεκριμένος γιατρός αντιδρώντας στην κατάσταση που αναγκάζει τους γιατρούς να κάνουν εφημερίες πέραν των ανθρωπίνων ορίων ζητήσε και αυτός αναρρωτική άδεια και έτσι πλέον κανένα νοσοκομείο στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχει εφημερία καρδιολόγου. Αυτό σημαίνει πως πλέον όλα τα καρδιολογικά και τα χειρουργικά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νομό και διακομίζονται στην Πάτρα, όπως συνέβη και με δυο ασθενείς που νοσηλεύονταν στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι υπάρχει απόφαση από την ΥΠΕ για οριστική μετακίνηση Καρδιολόγου από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο από 1/11. Και όλα αυτά τη στιγμή που το νοσοκομείο Μεσολογγίου μόλις και μετά βίας μπόρεσε να έχει τον Οκτώβριο μόνο 12 εφημερίες στην Καρδιολογική του Κλινική. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί, ενόσω δε αυτές τις μέρες υποτίθεται ότι καταρτίζεται το πρόγραμμα των εφημεριών στα νοσοκομεία για το Νοέμβριο και κανείς ουσιαστικά δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες μέρες αναφορικά με τις εφημερίες. Ένα ακόμη παράδειγμα του ό,τι τα “μπαλώματα” με τις μετακινήσεις γιατρών δεν μπορούν να δώσουν λύση είναι ότι ο αποσπασμένος νεφρολόγος από την Πάτρα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Μεσολογγίου, επέστρεψε στην Πάτρα και την περασμένη Δευτέρα στο Μεσολόγγι οι αιμοκαθαρόμενοι αναγκάστηκαν να περιμένουν αρκετές ώρες μέχρι να έρθει νεφρολόγος από το Αγρίνιο. Επίσης στην παθολογική του νοσοκομείο Μεσολογγίου σύμφωνα και με όσα καταγγέλλονται από την πλευρά των εργαζομένων γίνονται εδώ και καιρό παράνομες εφημερίες από μη ειδικευμένους γιατρούς, ενώ το πρόγραμμα των εφημεριών έχει πολλές ακάλυπτες εφημερίες.

Επειδή όλη αυτή η κατάσταση είναι γνωστή από το καλοκαίρι και πλέον βρισκόμαστε στις παραμονές Νοεμβρίου, γίνεται προφανές πια ότι όσες δεσμεύσεις ακούστηκαν σε αυτό το μεσοδιάστημα για έλευση νέων γιατρών, για προκηρύξεις θέσεων, για επικουρικούς που θα έρθουν κτλ είχαν σκοπό μόνο καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις, ενώ στην πράξη δεν έγινε τίποτε. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι ποιός θα αναλάβει τη ευθύνη για τις ζωές των ασθενών που κινδυνεύουν…