Πλέονασμα από τη ΔΕΥΑ Αγρινίου στις κοινωνικές δομές [HDvideo]

Για να μην φορολογηθεί… – Απορίες για το πως προέκυψε το πλεόνασμα – Η αντιπολίτευση ζήτησε να πάει σε έργα και στη μείωση του τιμολογίου
Την απόφαση να κάνει δεκτή την επιχορήγηση ύψους 190.000 ευρώ από την ΔΕΥΑ έλαβε στη χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Η επιχορήγηση θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς και συγκεκριμένα 155.000 ευρώ θα διατεθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο, 5.000 ευρώ στο κοινωνικό ιατρείο και 30.000 ευρώ για κοινωνικό βοήθημα σε άπορους δημότες προς κάλυψη οφειλών τους στη ΔΕΥΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί τα χρήματα αυτά αποτελούν το 5% των ετήσιων καθαρών τακτικών εσόδων της ΔΕΥΑ και δίνονται στο δήμο μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση (Ν. 4257/14-4-14 άρθρο 73) βάσει της οποίας μπορούν οι ΔΕΥΑ από το πλεόνασμά τους να παρέχουν χρηματικές επιχορηγήσεις προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αποφεύγοντας έτσι την φορολογία.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr το αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση

Ωστόσο η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αφ’ ενός με το σκεπτικό ότι τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να διατεθούν σε έργα της ΔΕΥΑ ή στη μείωση του τιμολογίου της, αφ΄ ετέρου με την απορία πως προέκυψε πλέονασμα στην ΔΕΥΑ. Για τον τέως δήμαρχο Π. Μοσχολιό η απόφαση αυτή φανερώνει την καλή οικονομική κατάσταση του δήμου, παρά τα όσα λέει η νέα δημοτική αρχή για το τι παρέλαβε. Ανέφερε ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου από τα χρήματα αυτά, αλλά εξέφρασε την απορία αν θα μπορούσαν να πάνε στην μείωση της τιμής του νερού, πράγμα που τελικά πρότεινε. Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Τίμος Παπανικολάου σχολίασε πως η κοινωνική ευαισθησία που θέλει να δείξει η απόφαση αυτή δεν μπορεί να συμβαδίζει με την κοινωνική αναλγησία “γιατί όταν κόβουμε το νερό για 150 ευρώ από ανέργους, δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική πολιτική”. Πρόσθεσε ακόμη πως υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για να καλυφθεί η υδροδότηση επαρκώς σε περιοχές, όπως η Μακρυνεία και υπογράμμισε ότι τα όποια πλεονάσματα πρέπει να κατευθυνθούν στη μείωση της τιμής του νερού.

Τραπεζιώτης, Μερμίγκης κατά της “κλοπής” του 80%
Από την μεριά τους τόσο ο Δ. Τραπεζιώτης από τη μεριά της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όσο και ο Στ. Μερμίγκης για λογαριασμό του “Ανυπότακτου Αγρινίου” έστρεψαν τα βέλη κατά του Π. Μοσχολιού σχετικά με το πως μια κοινοφελής επιχείρηση, όπως η ΔΕΥΑ, έχει πλεονάσματα. “Η ΔΕΥΑ έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα χρήματα αυτά πρέπει να κατευθυνθούν για τα έργα της ΔΕΥΑ και όχι για αλλότριους σκοπούς” είπε ο Δ. Τραπεζιώτης και πρόσθεσε πως τόσο τα χρήματα αυτά όσο και άλλα θα πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες ως αχρεωστήτως καταβληθέντα για την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στην τιμή του νερού από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Κάλεσε μάλιστα τον δήμαρχο να θυμηθεί αυτό που έλεγε όταν ασκούσε κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Επιτέθηκε μάλιστα στη απελθούσα διοίκηση Μοσχολιού λέγοντας ότι το σκεπτικό της απόφασης με την οποία διόρθωσε την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% μιλούσε για έλλειμμα στη ΔΕΥΑ. Ο Στ. Μερμίγκης χαρακτήρισε προϊόν κλοπής την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους κατά το 2012 και κάλεσε τη σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑ να επιστρέψει αυτά τα χρήματα στους πολίτες. “Είναι σαν να ενσωματώσει η ΔΕΗ το χαράτσι στο ρεύμα και να σου λένε “τα ίδια πλήρωνες, πλήρωσέ τα και τώρα”, αυτό έκαναν οι προηγούμενοι” είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια μίλησε και για τα ζητήματα διαχείρισης του νερού λέγοντας ότι υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα, όπως απώλειες νερού, δίκτυο από αμίαντο, προβληματική υδροδότηση σε αρκετές περιοχές κτλ. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Π. Μοσχολιού δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου ανέφερε πως η συγκεκριμένη απόφαση έχει να κάνει με την αξιοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης που προέκυψε, ώστε να μην φορολογηθούν αυτά τα χρήματα της ΔΕΥΑ. Τόνισε μάλιστα ότι τα χρήματα αυτά, όπως αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση, ανταποδίδονται στους πολίτες, μέσω των κοινωνικών δομών.