Που πήγαινε το 80%… [HDvideo]

Συζητήσεις επί συζητήσεων έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για το ειδικό τέλος 80% της ΔΕΥΑ Αγρινίου και την ενσωμάτωσή του στην τιμή του νερού. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης μιλούν για παράνομη ενσωμάτωσή του, η προηγούμενη δημοτική αρχή μιλούσε και επιμένει στη νομιμότητα της διαδικασίας.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη πτυχή του θέματος. Το που πήγαινε αυτό το περιβοήτο πια 80% που εισπράττονταν. Ο νόμος για το 80% είναι σαφής και λέει ότι το ειδικό αυτό τέλος επιβάλλεται “προς τον σκοπόν μελέτης, κατασκευής ή επεκτάσεως έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως” (δείτε εδώ άρθρο 11). Στην τελευταία όμως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, ο τέως δήμαρχος Π. Μοσχολιός αποκάλυψε (βίντεο) ότι επί των ημερών του μέρος του 80% ή το σύνολο του 80% -παρά το γεγονός ότι ο νόμος επιτάσσει διαφορετικά- πήγαινε αντί για έργα στις δαπάνες για να μην αυξηθεί το νερό. Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Μοσχολιός, η ΔΕΥΑ Αγρινίου κατάφερε επί έξι χρόνια να μην αυξήσει το τιμολόγιό της.

Ο τέως δήμαρχος δηλαδή παραδέχθηκε ότι έκανε “κοινωνική” πολιτική με τα χρήματα που προορίζονταν από το νόμο για έργα. Και όλα αυτά τη στιγμή που ακόμη και ο καποδιστριακός δήμος Αγρινίου αντιμετωπίζει προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες στην υδροδότηση, ιδίως σε περιοχές όπως η υψηλή ζώνη του Αγίου Κωνσταντίνου, η περιοχή βόρεια του Πάρκου, η περιοχή του παλιού νοσοκομείου, η περιοχή του δασυλλίου του Αγ. Χριστοφόρου, τα Κοκκινοπύλια κ.α Οι δημότες στις περιοχές αυτές πλήρωναν δηλαδή για έργα και έργα δεν είχαν… Ας μην αναφερθούμε στα προβλήματα του διευρυμένου δήμου, όπου υπάρχουν περιοχές ακόμη και σήμερα περιοχές με δίκτυο από αμίαντο και περιοχές που μια μέρα έχουν και μια δεν έχουν νερό, ιδιώς το καλοκαίρι.

Είναι καιρός για τα χρήματα που εισπράττονται για τεχνικά έργα να δίνεται και ένας λογαρισμός. Πλέον το ειδκό τέλος για τα τεχνικά έργα είναι 11,11% επί της τιμής του νερού καταναλώνεται και πρέπει τουλάχιστον από εδώ και πέρα η νέα δημοτική αρχή να κάνει έναν δημόσιο απολογισμό για το που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα κάθε χρόνο.

Δ.Π