Εκδήλωση μνήμης στον Αθανάσιο Παλιούρα [HDvideo + pics]

Η Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας», που ίδρυσε και λειτουργεί η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, διοργάνωσε το Σάββατο 21 Μαρτίουστο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αείμνηστο Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιο Παλιούρα.

Στην εκδήλωση είχε τίτλο «Αθανάσιος Παλιούρας: Ο Άνθρωπος και το Έργο του» μιλήσαν φίλοι και συνεργάτες του όπως, η επίκουρος καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γλύκα Χατζούλη, η Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων Αικατερίνη Μπαλή, ο Αρχιτέκτονας Χρήστος Κατσιμπίνης και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Μιχάλης Οικονόμου.Παράλληλα ημιώροφο του Παπαστρατείου Μεγάρου εκτέθηκαν έργα του ζωγράφου Αντώνη Ναστούλη, βασισμένα σε ιδέες του Αθ.Παλιούρα.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εκδήλωση

Ο M. Οικονόμου αναφέρθηκε στην εποχή που ο Αθ. Παλιούρας υπηρετούσε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στο 2ο Γυμνάσιο Θηλέων Αγρινίου. Μίλησε για την άριστη σχέση που είχε ο αείμνηστος καθηγητής με τους μαθητές του αλλά και την επίδραση που ασκούσε σε όσους τον ζούσαν από κοντά.Ο Χρ. Κατσιμπίνης επικεντρώθηκε στο ανασκαφικό έργο του καθηγητή Παλιούρα και τη συνεργασία του με τον Αθανάσιο Παλιούρα στον τομέα των αναστηλώσεων. Ειδική αναφορά έκανε στους αγώνες του Αθ. Παλιούρα για το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, θέμα που επανέρχεται στην επικαιρότητα, χαρακτηρίζοντας άδικο το γεγονός ότι ο Αθ. Παλιούρας δεν τοποθετήθηκε στην διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου.

Η Γλυκερία Χατζούλη αναφέρθηκε στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο του Αθ. Παλιούρα και ιδίως στο ανασκαφικό έργο του στην Αιτωλοακαρνανία, την Πελοπόννησο, τα Αστερούσια Όροι και την Κρήτη. Ειδική αναφορά έκανε στην παρουσία του στο πανεπιστημιακό χώρο και το γεγονός ότι υπήρξε από τους ιδρυτές του μεταπτυχιακού τμήματος σπουδών Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Αικ. Μπαλή από την πλευρά της μίλησε «για τον επιστημονικό καθοδηγητή και τον οραματιστή ουσιαστικών παρεμβάσεων στην ελληνική εκπαίδευση». Ενώ ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή του Αθ. Παλιούρα για την ανάδειξη του τόπου του σε πολιτιστικό επίπεδο.

Την εκδήλωσε “επέδυσε” μουσικά ο συνθέτης Ανδρέας Κατερινόπουλος με τις μουσικές δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη.Την εκδήλωση συντόνισε η Θεοδώρα Καραγεώργου, ενώ παρουσιάστηκε οπτικό υλικό από το Γιάννη Γιαννακόπουλο.